Prima paginăAnunțuriaprilie 2022 › OAR București - Primăria Sector 1: dialog despre situația procedurilor de avizare
11 aprilie 2022 • Agenda O.A.R. București

OAR București - Primăria Sector 1: dialog despre situația procedurilor de avizare

Dialogul cu primăriile din București inițiat de OAR București trece la o nouă etapă în 2022. Agenda pentru anul acesta cuprinde teme de interes pentru arhitecți dar și ale specialiștilor din administrație de la direcțiile/departamentele de arhitectură și urbanism, cu scopul identificării de probleme, analiza lor comună pentru deblocarea și/sau clarificarea aspectelor legate de practica proiectării și care generează întârzieri sau blocaje în soluționarea documentaților depuse de profesioniști pentru beneficiarii finali.

În luna februarie 2022, Grupul de Dialog cu Primăriile (GDP) al Filialei București a purtat discuții la Primăria Sectorului 1 cu echipa de urbaniști condusă de Bianca Buzdugan, arhitect-șef  PS1. A fost pus accentul pe situațiile în care documentațiile depuse produc blocaje, care este cauza acestor probleme, precum și predarea proiectelor la nivel digital, online.

În cazul documentațiilor care au probleme, au fost evidențiate diferite situații în legătură cu nerespectarea indicilor, POT - CUT, a cadrului urbanistic existent,  a standardelor de reprezentare, dar și probleme de terminologie, care provoacă foarte multă ambiguitate atât pentru proiectanți, cât și pentru departamentul de urbanism din cadrul primăriei. În contextul Glosarului cu termeni explicativi din legislația din construcții și proiectare inițiat de OAR București, departamentul de urbanism al primăriei a oferit câțiva termeni care, momentan, provoacă probleme foarte mari în proiectare și avizare. Sunt termeni care generează de multe ori chiar specula, atât în zona de dezvoltare cât și în cea de proiectare. Arh. Bianca Buzdugan a precizat că o clarificare a acestor termeni în lege sau în normative,  ar ușura foarte mult procedurile de avizare, făcând documentațiile mai clare și mai corecte. Termeni și sintagme precum: demisol, regim de înălțime, spațiu tehnic, locuință individuală/colectivă/semicolectivă - și altele asemenea - trebuie foarte clar explicate.  Mansarda se apreciază, de asemenea, că necesită o tratare clarificatoare în relație cu termenul de etaj mansardat pentru că, de multe ori, lipsa unor definiții clare, consolidate și actualizate la nivel de reglementări specifice, favorizează interpretări care se situează la limita legii, forțează nejustificat sau încalcă principii profesionale, iar rezultatul, în practică, sunt obiecte de arhitectură care nasc mai multe controverse decât beneficii membrilor comunității. Recomandarea a fost ca întregul material legat de glosar și de explicarea unor termeni care provoacă probleme să fie făcut oficial, să fie introdus în noul material care actualizează codul construcțiilor, pentru a produce în mod direct efect.

Un alt subiect a fost cel al dovezilor emise de OAR București și al autorizațiilor de construcție, prin  monitorizarea dovezilor în raport cu autorizațiile. Toate părțile au fost de acord că această acțiune este benefică pentru a identifica problemele și neconcordanțele. 

Emil Ivănescu, președinte al Filialei Teritoriale București: “Am căzut de acord asupra modului de acțiune cu echipa sectorului 1. Sperăm că roadele acestui dialog să nu întârzie să apară pentru a eficientiza atât efortul arhitecților care predau documentații pentru autorizare, dar și al departamentului de urbanism pentru a soluționa mai rapid aceste documentații.”

În ceea ce privește predarea și emiterea  online a documentațiilor tehnice, a certificatului de urbanism, autorizația de construcție, Primăria Sector 1 își actualizează întreaga platformă digitală a site-ului. Estimarea este ca după luna septembrie a acestui an, să se poată realiza operațiuni online în legătură cu certificatul de urbanism, autorizațiile de construcție, documentațiile tehnice și avize.