Prima paginăAnunțuriaprilie 2022 › Podcast OAR București/fast talks #11 – Chris Simion: Teatrul Grivița 53
4 aprilie 2022 • Agenda O.A.R. București

Podcast OAR București/fast talks #11 – Chris Simion: Teatrul Grivița 53

Invitați: Chris Simion – inițiator Teatrul Grivița 53

Gazdă:  Emil  Ivănescu - arhitect, președinte OAR București

Tema podcastului – Despre antreprenoriat cultural, despre proiectul participativ Teatrul Grivița 53

Despre ce s-a discutat în podcast:

Cum a început povestea proiectului participativ Teatrul Grivița 53?

A apărut ca idee încă din 1999, când teatrul independent reprezenta singura modalitate de a putea performa a celor care nu erau neapărat norocoși, adică nu aveau rude care să-i poată ajuta să intre în sistem. În anii ‘90 , teatrul independent era privit ca o impostură. Îndelung contestat de către teatrul de stat, fiind considerat un pericol. 

Teatrul independent încă nu are posibilitatea de a păstra un standard de performanță din pricina spațiilor improvizate. Astfel a apărut ideea cu Teatrul Grivița 53. Terenul a fost cumpărat cu banii obținuți dintr-o mostenire. După căutări de 9 luni a fost găsit acest teren unde este gândit Teatrul Grivița 53. Toți cei implicați în proiect au făcut-o cu entuziasm și fără să fie remunerați. 

Campania inițiată pentru construirea teatrului are drept motto: “Vindem cărămizi, construim un teatru!”

Proiectul teatrului - gândit de arhitectul Codrin Trițescu - a fost înscris și premiat la cea mai importantă competiție de arhitectură sustenabilă din lume - Gala Lafarge Holcim. 

Răspunsul societății pentru campania de strângere de fonduri pentru teatru a fost extrem de puternic, s-au implicat foarte mulți oameni. 

Grivița 53 este mai degrabă un exemplu de curaj al comunității. Atât din punct de vedere al obiectului de arhitectură, cât și ca demers artistic. Este primul teatru independent care apare în ultimii 75 de ani în București. 

Spațiul va găzdui producții exclusiv independente, iar repertoriul va fi unul în care își pot găsi loc toate producțiile de calitate.

Grivița 53 este gândit ca un pol unde se va face performanță culturală, indiferent de domeniul de exprimare. 

Proiectul este în stadiul în care a fost depusă documentația pentru obținerea autorizației de construire, termenul fiind depășit. Momentul este delicat pentru că este nevoie de această autorizație pentru a fi depusă la dosarul prin care este solicitată cofinanțarea de 2 milioane de euro din fonduri norvegiene. 

Grivița 53 este semnul pe care cei care s-au implicat în proiect își doresc să îl lase generațiilor următoare. Și este un exemplu care dă curaj și care poate fi urmat.


Vezi toate podcasturile OAR București