Prima paginăAnunțurimartie 2022 › Podcast OAR București/fast talks #10 – Forum Patrimoniu/112 Patrimoniu
31 martie 2022 • Agenda O.A.R. București

Podcast OAR București/fast talks #10 – Forum Patrimoniu/112 Patrimoniu

Gazdă:  arh. Emil Ivănescu, Președinte OAR București

Invitați: arh. Iulia Stanciu GdL Patrimoniu OARB, arh. Raluca Munteanu –Vicepreședinte OAR, arh. Horia Moldovan – Decan UAUIM

Tema podcastului – Patrimoniu, Forum patrimoniu

Aspecte importante care au fost discutate:

Platforma 112 Patrimoniu a apărut plecând de la nenumăratele apeluri din mediul online în ceea ce privește clădirile de patrimoniu care se dărâmă. Cei care au găsit numele de impact sunt studenții de la arhitectură.

Este o platformă care adună toate informațiile la un loc și apoi le distribuie către instituțiile  implicate. Inițial a existat grupul de lucru - arh. Iulia Stanciu, arh. Raluca Munteanu, arh, Pierre Bortnowski, arh, Raluca Vișinescu, arh. Irina Meliță și consilierul profesional Doru Hasnaș - de la OAR București care se ocupă de problema patrimoniului.

Din Platforma 112 Patrimoniu a fost creată și 112 Recuperare deoarece sunt foarte multe lucruri care se pierd. Este o idee internațională.

Cum au fost Forumul 112 Patrimoniu și ce idei s-au sintetizat?

S-a pus accentul asupra temelor concrete ale patrimoniului. Lucrurile trebuie mișcate în sensul unor politici de patrimoniu, a unei educații de patrimoniu, a unor structuri. Sunt importante responsabilitățile breslei arhitecților.

Despre restaurarea Bisericii de la Urși - ce învățăminte tragem din acest proiect și ce direcții pot fi adoptate?

Biserica de la Urși era în colaps astfel încât restaurarea a trebuit să se facă cu celeritate. A durat 10 ani în mare parte din rațiuni financiare, iar cei care au lucrat fizic erau condiționați de temperaturile din zonă. A fost implicată comunitatea locală care și-a dorit ca biserica sa fie renovată.

Conștientizarea tinerilor despre cât de important este patrimoniului vine și din nevoia acestora de a-și conserva identitatea. Societatea are partea ei de vină în ceea ce privește deteriorarea patrimoniului. Arhitecții au și ei partea lor de vină pentru că nu sunt suficient de motivați și convingător când lucrează cu clienții.

Este tânăra generație atrasă de patrimoniu? Cum sunt atrași studenții de la arhitectură spre patrimoniu?

Există o nevoie directă de experimentare a patrimoniului, a materialului, a tehnicii, a lucrului pe șantier, cunoașterea lui de la sursă. Încurajarea activităților extracurriculare la care să participe studenții arhitecți este un must-have: workshop-uri, ateliere.

Cum evaluăm o casă de patrimoniu, mai ales în discuțiile cu băncile? Ce sprijin ar trebui să aibă un deținător al unui imobil de patrimoniu? Valoarea unui imobil de patrimoniu este greu de estimat deoarece este greu de identificat funcționalitatea potrivită.

Este foarte importantă educația estetică atunci când vorbim de evaluarea patrimoniului și care educație ar trebui să fie făcută de la o vârstă fragedă. 


Vezi toate podcasturile OAR București