Prima paginăAnunțurimartie 2022 › Podcast OAR București/fast talks #09 - Despre mediere în arhitectură
25 martie 2022 • Agenda O.A.R. București

Podcast OAR București/fast talks #09 - Despre mediere în arhitectură

Invitat:  Silvia Pintea - arhitect și mediator

Gazda:  Emil  Ivănescu - arhitect, Președinte OAR București

Aspecte importante care au fost discutate:

Cum au loc medierile în zona de construcții și arhitectură? Ce înseamnă medierea și de ce este utilă ea în domeniul construcțiilor și arhitecturii? 

Medierea este o profesie liberală, extrem de necesară societății. Orice situație poate fi detensionată prin mediere. Este o profesie extrem de aplicabilă în viața reală, în relațiile cu prietenii, în relațiile comerciale, dintre arhitecți, dintre arhitecți și beneficiari, dintre arhitecți și banca, dintre arhitecți și instituții publice. 

Medierea este o procedură elegantă și nu sperie. Medierea este o procedură prealabilă și pentru comisia de disciplină.

Orice conflict poate fi detensionat în momentul în care apelezi la mediator și pui comunicarea pe primul plan. Conflictele apar în momentul în care se instalează lipsa de comunicare. 

Rolul mediatorului nu este acela de a da soluții. Mediatorul este o persoană foarte discretă și cu o reputație ireproșabilă. Pentru mediator, soluția ideală este de win-win. 

Cum a apărut disciplina de mediator?

Este o profesie liberală , iar organizarea în România este făcută prin Consiliul de Mediere, organizație profesională. Există birouri de mediere în toată țara. 

Posibile stadii de rezolvări prin mediere: câștig-câștig, câștig-pierdere, pierdere-pierdere. Importantă este partea psihologică a părților care intră în conflict. 

În cazul în care medierea nu este posibilă, se ajunge în instanță unde se pierde mult: bani, prestigiu. Sunt situații de confidențialitate când este exclus să se ajungă în instanță. În instanță poți pierde tot și sunt multe victime colaterale. 

Fiecare caz de mediere este diferit. Există câteva tipologii: 

  1. Arhitect-dezvoltator mare - Un caz concret: contract cu multe cereri de schimbări de soluții, fără ca dezvoltatorul să accepte semnarea unui act adițional. Prin mediere, a fost stins conflictul, fiecare parte acceptând unde anume a greșit.  
  2. Arhitect-constructor-beneficiar - Caz concret: arhitectul nu depusese documentele la ISU, fapt care a dus la o serie de conflicte în relația cu constructorul care nu avea posibilitatea să își recupereze banii pentru ceea ce construise. 
  3. Arhitect-fonduri europene  - consultantul încearcă să atragă arhitectul în diverse proiecte și să impună prețuri pentru proiectare, ceea ce este foarte incorect. 
  4. Arhitect-arhitect - drepturi de autor - intervenții asupra clădirilor care au arhitecți în viață și cărora nu li se cere acordul pentru intervențiile respective. 
  5. Arhitect-asociație de proprietari - este un exemplu de conflict care are nevoie de ordine din punct de vedere legislativ. Nu este bine definită și nu este publicată într-o formă accesibilă tuturor. 
  6. Asocierea arhitect-arhitect - funcționează ca un mariaj: problema principală este orgoliul. 

Vezi toate podcasturile OAR București