Prima paginăAnunțurimartie 2022 › APARTAMENT 50+ - Expoziție - manifest pentru #locuire
1 martie 2022 • Evenimente

APARTAMENT 50+ - Expoziție - manifest pentru #locuire

Vineri 4 martie, de la ora 16.00, la sediul Filialei București a Ordinului Arhitecților din România – Str. Sfântul Constantin, nr. 32, București – are loc un eveniment expoziție,  deschiderea unui tur național itinerant și vernisajul proiectului APARTAMENT50+ .

Ineditul expoziției constă în faptul că țevi colmatate și robineți ruginiți devin exponate cu un puternic mesaj. 
Este un proiect-manifest pentru #locuire în bune condiții, în blocuri vechi, de peste 50 de ani. 

https://we-better.com/comunicat-de-presa-expo-apartament50/

Principalele exponate sunt fragmente de țevi preluate din apartamente vechi, țevi care spun astfel povestea unei perioade de #locuire.
Țevile colmatate și aranjate pe stative de bijuterii prezintă o realitate. Devin din obiecte tehnice, chiar deșeuri, posibile opere de artă contemporană și poartă un mesaj nu doar actual dar deosebit de important mai ales pentru viitor.
Expoziția este un pretext de a aduce în fața publicului larg subiectul blocurilor construite preponderent în perioada comunistă, pentru că încep să depășească 50 de ani vechime, durata de viața proiectată și au nevoie de atenție.

Locuirea de bună calitate presupune o conviețuire armonioasă cu vecinii, dar mai ales o mai corectă înțelegere a aspectelor ce țin de calitatea și siguranța clădirii, a aspectelor de proprietate comună dar și a triadei necesare financiar-legal-tehnic.
Peste 60% dintre persoanele care locuiesc la bloc au trecut printr-o inundație de la vecini. Au rezolvat problema în sine, însă fără a vedea imaginea de ansamblu.  Țevile vechi vor ceda la un moment dat, dar putem face ceva în acest sens mai ales când cumpărăm un astfel de apartament . Pentru noii locatari, efectuarea reparațiilor sunt o prioritate mai mult decât toate celelalte lucruri noi și frumoase aduse în casa odată cu amenajările interioare.

Arh. Florin Enache, inițiatorul proiectului : „APARTAMENT 50+ e o transpunere a unei stări de fapt mai puțin vizibilă în apartamentele vechi într-o expoziție de artă insolită.
Este un manifest care nu doar scoate la iveală lucruri mai puțin vizibile, dar ne și  ajută să vedem mai bine realitatea din mediul construit atunci când e vorba de #LOCUIRE. Este și un pretext să aducem în atenția atât a publicului, cât și a autorităților competenta problematică deloc simplă a fondului construit “moștenit” care trece pragul de 50 de ani. Ideea, pe cât de simplă, poate avea un impact major dacă reușim să ajungem prin conștientizare, cât mai aproape de publicul larg și astfel să evitam dramele oamenilor care își amenajează superb apartamente trecute de 30-40-50 de ani ca apoi să le vadă inundate.” 

Sediul Filialei din București a Ordinul ui Arhitecților din România este locul cel mai potrivit pentru această expoziție despre #locuire de bună calitate.

Expoziția APARTAMENT 50+ este un manifest #better pentru conștientizarea importanței unor instalații noi în locuințele vechi înainte de a începe o amenajare interioară. 

Un proiect #better
Organizat cu sprijinul Filialei București a Ordinului Arhitecților din România în cadrul programului Expo Hub OAR București

—————-------------
Despre Asociația #better

#better este o inițiativă pozitivă și proactivă, care promovează calitatea, responsabilitatea, educația și confortul prin responsabilizarea actorilor implicați în configurarea și amenajarea spațiului construit. Exemplele #better, propuse de autori arhitecți, respectă condițiile minim legale în construcții și oferă pertinent și clar recomandări calitative. 
Pentru #better confortul nu este minim-legal și «prețul cel mai mic» nu este un factor decizional. 
Organizații partenere: Filiala București a Ordinului Arhitecților din România, Better Tulcea
Parteneri media : Revista Atelierul, Radio România Cultural, IQads, PRwave, Munteanu, Spatiuconstruit.ro, Povești din Șantier, Magmob, ENERGYnomics    
Un proiect #better susținut de: Oglinda & Asociații, Graphein, Plaiul Bâscilor.

Proiectul pornește în cea mai vulnerabilă Capitala europeană, când e vorba de mediu construit- București - și își propune un parcurs itinerant alături de parteneri naționali și locali să ajungă în toate orașele din România, acolo unde există blocuri . Următoarele destinații în viitorul apropiat vor fi Buzãu, Brãila, Tulcea, Constanța, Călărași, Slobozia .