Prima paginăAnunțurinoiembrie 2021 › Holcim Awards, cea mai importantă competiție globală pentru design sustenabil, și-a desemnat câștigătorii
22 noiembrie 2021 • Evenimente

Holcim Awards, cea mai importantă competiție globală pentru design sustenabil, și-a desemnat câștigătorii

Fundația Holcim a desemnat câștigătorii categoriei principale a celei mai importante competiții globale de design sustenabil, Holcim Awards. Gala de decernare a avut loc la Bienala de Arhitectură de la Veneția, din 13 noiembrie.

Astfel, 33 de proiecte inovatoare și sustenabile de construcții de pe 5 continente au fost declarate câștigătoare și vor primi premii totale în valoare de 1,65 milioane de dolari.

Premiul cel mare de 150.000 USD a fost obținut de proiectul Extending the Cycle din Elveția, care propune utilizarea deșeurilor din demolări pentru conservarea și extinderea unei clădiri industriale din Basel. De asemenea, după încheierea ciclului de viață al clădirii, elementele pot fi dezasamblate și reutilizate.

Locul II, cu premiul de 100.000 USD, a mers către Columbia, cu proiectul de design peisagistic Wetland Vitality, destinat refacerii mediului din zonele mlăștinoase ale capitalei Bogota.

Locul III a fost împărțit între doi câștigători aflați la egalitate cu proiectele: Cultural Interlude din Maroc (care urmărește crearea unui centru cultural în deșertul Sahara, pentru conservarea moștenirii tribale) și Propagated Sanctuary din Vietnam (ce presupune restaurarea unei păduri subtropicale și crearea unei zone educaționale recreative pentru locuitorii orașului Hanoi). Ambele au fost premiate cu 50.000 USD.


Au fost înscrise în concurs peste 4700 de proiecte din 130 de țări, iar peste jumătate dintre acestea au trecut în cea de-a doua etapă, fiind evaluate individual de către un juriu independent de experți. Criteriile de evaluare luate în calcul au fost: impactul asupra mediului, factorii sociali, factorii economici, inovația și calitatea arhitecturală.

Cu o tradiție de peste 15 ani, Holcim Awards prezintă rolul important pe care arhitectura, ingineria, planificarea urbană și industria construcțiilor îl au în crearea unui viitor mai sustenabil. Fiecare sesiune a competiției se desfășoară pe o perioadă de trei ani, de la momentul anunțului până la finalizare.

Competiția, cu premii în valoare totală de 2 milioane de dolari, are două categorii: cea principală, destinată profesioniștilor consacrați, cu premii totale în valoare de 1,65 milioane de dolari și categoria Next Generation, destinată tinerilor specialiști sub 30 de ani, cu premii în valoare totală de 350.000 de dolari, ai cărei câștigători au fost anunțați în vara acestui an.

Proiecte din România

La ediția acesta a competiției au fost înscrise patru proiecte din România. Acestea au vizat atât soluții de design urban verde pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor din orașe, construcții eficiente energetic și prietenoase cu mediul înconjurător, cât și modalități sustenabile de folosirea a materialelor de construcții și design.

Anul 2017 a adus singurul premiu pentru România la Holcim Awards. Grivița 53, primul teatru independent construit în România în ultimii 70 de ani a fost atunci printre cele 7 proiecte câștigătoare din Europa.

O nouă sesiune va fi deschisă pentru înscrieri în prima parte a anului 2022. Mai multe detalii despre Holcim Awards puteți găsi aici.

***

Despre Holcim România

Holcim (Romania) S.A. activează de peste 20 de ani în sectorul materialelor de construcții din România. Compania deține două fabrici de ciment în Câmpulung și Aleșd, o stație de măcinare, 19 stații ecologice de betoane, trei stații de agregate, două stații de lianți speciali și trei terminale de ciment în București, Turda și Roman. În prezent, Holcim numără aproximativ 800 angajați în România.

Grupul de companii Holcim România include Somaco Grup Prefabricate (ce deține cinci fabrici de prefabricate și una de BCA) și Geocycle România (cu trei puncte de lucru pentru pre-tratarea deșeurilor). În total, Grupul Holcim Romania are aproximativ 1700 de angajați.