Prima paginăAnunțuriiunie 2021 › De Ziua Internațională a Iei, punem la cale viitorul ei
23 iunie 2021 • Evenimente

De Ziua Internațională a Iei, punem la cale viitorul ei

Webinar gratuit și dezbatere găzduite de Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural și Academia Română, Filiala Iași

Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural, Institutul Național al Patrimoniului și Academia Română, Filiala Iași vă invită - miercuri, 23 iunie, începând cu ora 16:00 - la evenimentul dedicat cămășii tradiționale românești cu ocazia sărbătorii internaționale Ziua Iei (24 iunie).

"Descoasem" împreună înțelesurile și universul bogat al acestui element de patrimoniu imaterial și încercăm să răspundem la câteva dintre cele mai arzătoare întrebări despre subiect.

Află mai multe despre cea mai cunoscută și îndrăgită piesă a costumului popular românesc - direct de la cercetători și meșterii populari care o creează în zilele noastre.

+ Descoperă ce legătură există între bluza feminină, de inspirație tradițională, redescoperită și reintegrată în diverse forme în vestimentația cotidiană și piesa care face obiectul cercetării și dosarului UNESCO, având ca temă „Arta cămășii cu altiță”?

Află ce fac alte țări pentru a-și proteja și pune în valoare elementele de patrimoniu imaterial textil și cum poți contribui la o mai bună cunoaștere și promovare a cămășii și elementelor de port tradiționale.


+ Intră în comunitate!
> Participă la evenimentul de mâine 23 iunie! Te poți înregistra aici în webinar sau ne poți urmări LIVE pe pagina facebook a INP.
>>Adresează întrebări invitaților noștri pe adresa informare@patrimoniu.ro sau direct în evenimentul de pe Facebook.

Întâlnirea online se desfășoară în două părți, astfel:

Partea I
(16:00 - 17:00)

Ia în UNESCO? Ce promovăm pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Omenirii? Clarificări referitoare la dosarul "Arta cămășii cu altiță" de la specialiști și cercetători implicați în alcătuirea lui


Invitați:
Adina Hulubaș (etnolog, expert UNESCO acreditat, cercetător Departamentul de Etnologie, Academia Română - Filiala Iași)
Ioana Repciuc Baskerville (punct focal național pentru Convenția UNESCO din 2003)
Lila Passima (curator, cercetător, educator muzeal - Muzeul Țăranului Român)
Corina Mihăescu (cercetător, Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională)

 


 
Partea a II-a
(17:00 - 18:30)
Cum punem în valoare patrimoniul imaterial? De la cazul cămășii cu altiță, la lecții și exemple de bună practică din Norvegia (dar nu numai)


Invitați:
Ioana Repciuc Baskerville, Academia Română, Filiala Iași
Lila Passima, Muzeul Național al Țăranului Român
Eivind Falk, Institutul Norvegian al Meșteșugurilor
Camilla Rossing, Institutul Norvegian al Costumului Tradițional
Mihai Hrincescu, meșter popular, colecționar, localitatea Arbore, jud. Suceava
Andreea Tănăsescu, fondator, Comunitatea La Blouse Roumaine
Corina Mihăescu, Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională

Hai să vorbim despre patrimoniul cultural ... la viitor!

----------------------------------------------------------------------------------------
Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului în cadrul proiectului In-Herit - Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.


Institutul Național al Patrimoniului este principala instituție centrală care pune în aplicare politicile publice în domeniul protejării patrimoniului cultural în România. INP asigură activitățile de cercetare, evidență, inventariere, protejare și punere în valoare pentru toate categoriile patrimoniului cultural – imobil, mobil, imaterial și digital – și gestionează inventarele oficiale ale patrimoniului cultural – Lista monumentelor istorice, Repertoriul arheologic național, Inventarul patrimoniului cultural național mobil, Registrul național al patrimoniului cultural imaterial, baze de date și depozite digitale. De asemenea, INP elaborează și gestionează Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice [PNR] – principalul instrument prin care statul asigură finanțarea lucrărilor de protejare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului imobil –, colectează și gestionează Timbrul Monumentelor Istorice [TMI], gestionează atestarea specialiștilor și experților din domeniul patrimoniului imobil, este agregator național pentru Enciclopedia culturală europeană [europeana.eu], elaborează dosarele de nominalizare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial și coordonează procesul de nominalizare pentru Marca Patrimoniului European. Mai multe informații pe www.patrimoniu.ro.

Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural este o structură permanentă a INP și funcționează ca punct de conexiune și ghidaj al inițiativelor și programelor dedicate cunoașterii, aprecierii și punerii în valoare a patrimoniului cultural. Centrul este un rezultat al proiectului „In-Herit”, dezvoltat de Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio, Asociația Da’DeCe și Institutul Norvegian al Meșteșugurilor și finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Perioada derulării proiectului: 1 iulie 2020 - 31 decembrie 2021
Valoarea totală a proiectului: 992.377,00 lei
Valoarea totală a sprijinului financiar nerambursabil: 948.211,00 lei, echivalentul a 195.769,79 Euro


Despre finanțatori

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro.