Prima paginăAnunțuriiunie 2021 › Astăzi încep Zilele Europene ale Arheologiei 18-20 iunie 2021
18 iunie 2021 • Evenimente

Astăzi încep Zilele Europene ale Arheologiei 18-20 iunie 2021

Institutul Național al Patrimoniului recomandă activitățile cu public organizate anul acesta de specialiști în situri arheologice și spații muzeale din județele Alba, Arad, Constanța, Hunedoara, Sibiu, Teleorman, Tulcea precum și la București sau în mediul online

Institutul Național al Patrimoniului (INP), în calitatea sa de coordonator național al Zilelor Europene ale Arheologiei, invită publicul și specialiștii la un weekend prelungit de descoperiri.

Începând de astăzi, vineri 18 iunie și până duminică 20 iunie, toți cei interesați să descopere patrimoniul arheologic sub ghidajul cercetătorilor și specialiștilor din muzee, pot alege din cele peste 18 activități și evenimente înscrise în programul acestei ediții.

Este cea mai consistentă participare a României de până acum la această sărbătoare a arheologiei, marcată anul acesta în toate cele 47 state membre ale Consiliului Europei.

Programul ediției 2021 a Zilelor Europene ale Arheologiei  în România conține activități și evenimente deopotrivă online cât și cu desfășurare în situri arheologice sau spații muzeale ce pot fi deschise în condiții de siguranță.

Începem seria recomandărilor cu o nouă ediție a conferințelor Arheologia pentru toți și explorarea unui castru roman cum nu se poate mai potrivite pentru sărbătoarea europeană a arheologiei din acest început de vară: Descoperim Castrul roman de la Potaissa, Turda (jud. Cluj), și detaliile scoase la iveală de cei peste 50 de ani de cercetare arheologică derulate în acest sit aflat pe granița fostului Imperiu Roman (LIMES). Ne bucurăm, în plus, în această lecție de istorie accesibilă curioșilor cu vârsta de peste 14 ani :), de ghidajul atent al domnului Sorin Nemeti, Conferențiar la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Departamentul de Istorie Antică și Arheologie.

Imaginea surprinde săpăturile la termele castrului (din latină, thermae). Haideți cu noi - astăzi, 18 iunie, începând cu ora 16:00 - să aflați ce face interesant acest sit aheologic, cu termele sale întinse pe 2.700 mp - cele mai mari therme militare cercetate în Dacia. Evenimentul va fi difuzat LIVE online, pe pagina Institutului Național al Patrimoniului. Detalii, aici.

Ce se întâmplă în țară de Zilele Europene ale Arheologiei?


De la pasionați la viitori iubitori ai arheologiei, aflați abia la prima întâlnire cu domeniul, există un eveniment pentru fiecare, grație organzatorilor de cercetări arheologice din țara noastră și mobilizării de a deschide acest domeniu în fața unui public cât mai divers și mai numeros.

De la ateliere de ceramică romană glazurată de Apulum sau workshop-uri de restaurare la cursuri de scriere (și inscripționare de mesaje ... de dragoste) în limba latină; de la expoziții de jucării antice și ateliere de creație adresate copiilor, la proiecții de filme de arheologie experimentală - de exemplu, un documentar despre tatuaje arhaice -; de la întreceri și jocuri de-a "Dacii și Romanii" la sesiuni de re-enactment al unor scene istorice din vremea Legiunii XIII Gemina sau ale scene de viață cotidiană în așezările dacilor sau romanilor; de la probat armuri istorice la degustări culinare tematice (curioși de mâncarea soldățească de legiune romană?); de la tururi ghidate în situri UNESCO sau în colecții de obiecte arheologice rare și chiar o vânătoare de comori în muzeul Civilizației Dacice și Romane - cele trei zile dedicate Arheologiei promit că au cu ce să transforme vizitatorii în exploratori pasionați.

Programul  complet al activităților poate fi consultat pe zilelearheologiei.patrimoniu.ro.

Mulțumim institutelor de cercetare, universităților, muzeelor naționale, regionale, județene, locale și cele de sit, laboratoarelor, organizațiilor neguvernamentale, centrelor de cercetare și autorităților publice locale și tuturor celor implicați direct sau indirect în cercetări arheologice care au făcut posibile aceste activități care promovează Arheologia.

Nevoia unor astfel de acțiuni de traducere, explicare și promovare a universului arheologiei și de familiarizare a publicului nespecializat cu acest domeniu complex a primit un prim răspuns formal odată cu organizarea, în Franța, a Zilelor Naționale ale Arheologiei. Prima ediție a avut loc în 2010 la inițiativa Ministerului Culturii francez și sub coordonarea Institutului Național de Cercetări Arheologice Preventive (L’Institut national de recherches archéologiques préventives – INRAP). Sărbătoarea anuală a arheologiei s-a extins treptat, ajungând, în 2019, în alte 17 țări europene (Austria, Belgia, Republica Cehă, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Irlanda, Slovenia, Slovacia, Spania, Elveția, Regatul Unit), iar din 2020 marcăm Ziua Europeană a Arheologiei și în România.

Despre Zilele Europene ale Arheologiei în România

INP a fost desemnat coordonator național al Zilelor Europene ale Arheologiei de către Ministerul Culturii din Franța și Institutul Național de Cercetări Arheologice Preventive (L’Institut national de recherches archéologiques préventives - INRAP), coordonatorul Zilelor Naționale ale Arheologiei în Franța încă din anul 2010.  Din 2020, România este unul dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei invitate să preia ștafeta Zilelor Naționale ale Arheologiei, iar prima ediție a Zilelor Europene ale Arheologiei în România a fost sărbătorită prin implicarea unor instituții publice și a unui ONG cu atribuții în domeniul arheologic, și anume: Laboratorul de Arheologie "Dinu Theodorescu” din cadrul Facultății de Istorie a Universității București, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Județean Mureș, Direcția de Cultură Oltenița prin Muzeul Civilizației Gumelnița, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Institutul Național al Patrimoniului și Asociația Pro Noviodunum.

Arheologia - probabil cel mai interesant și mai puțin promovat domeniu, dintre cele care se preocupă de moștenirea culturală a României – are, așadar, în fiecare an, noi aliați pentru a ajunge în conștiința publicului larg.  

Pentru mai multe informații despre organizarea Zilelor Europene ale Arheologiei în România, ne puteți scrie pe adresa zilelearheologiei@patrimoniu.ro.
 



Institutul Național al Patrimoniului (INP) este principala instituție centrală care pune în aplicare politicile publice ale Ministerului Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural în România. INP derulează activități de cercetare, evidență, inventariere, protejare și punere în valoare pentru toate categoriile patrimoniului cultural – imobil, mobil, imaterial și digital – și gestionează inventarele oficiale ale patrimoniului cultural – Lista monumentelor istorice, Repertoriul arheologic național, Inventarul patrimoniului cultural național mobil, Registrul național al patrimoniului cultural imaterial, baze de date și depozite digitale. De asemenea, INP elaborează și gestionează Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice [PNR] – principalul instrument prin care statul asigură finanțarea lucrărilor de protejare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului imobil –, colectează și gestionează Timbrul Monumentelor Istorice [TMI], gestionează atestarea specialiștilor și experților din domeniul patrimoniului imobil, este agregator național pentru Enciclopedia culturală europeană [europeana.eu], elaborează dosarele de nominalizare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial și coordonează procesul de nominalizare pentru Marca Patrimoniului European. Mai multe detalii pe www.patrimoniu.ro.