Prima paginăAnunțuriaprilie 2021 › Programul Municipal de Restaurare. Dezbatere publică la PMB.
23 aprilie 2021 • Agenda O.A.R. București

Programul Municipal de Restaurare. Dezbatere publică la PMB.

Joi, 23.04.2021 am fost prezenți la Dezbaterea Publică privind Programul Municipal de Restaurare, un proiect al PMB prin AMCCRS, o inițiativa foarte utilă și deschisă printr-un eveniment public de informare și colectare de opinii. Atât primarul capitalei cât și directorul adjunct al AMCCRS, au prezentat necesitatea realizării unui patrimoniu dinamic, un patrimoniu-resursă care să producă plus-valoare pentru Capitală. Programul este ambițios, foarte util și construiește o legătură strânsă între consolidare, reabilitare, restaurare.

În acest context, am prezentat o listă de sugestii și amendamente programului supus dezbaterii, lista realizată cu sprijinul colegilor arhitecți interesați de subiect. Printre sugestiile de detaliu, am  menționat realizarea unei metodologii de intervenție, printr-un set de proceduri tehnice, prezente în caietele de sarcini, care să ofere obligativitatea colaborării complete și specializate în momentul consolidării/reabilitării unui imobil de patrimoniu: ingineri, arhitecți, experți. Trebuie afirmat foarte clar: intervențiile de consolidare/reabilitare, mai ales pe monumente, afectează și  exteriorul clădirii, o proastă gestionare a lor ducând la afectare imaginii și a calității orașului și a spațiului urban–arhitectural. De asemenea, programul ar trebui să determine o cartare funcțională a proprietății imobilelor aflate în zonele de analiză; această acțiune ar trebui urmată de o prezentare mai clară, după tipologii, a modului de intervenție pe clădiri, de consolidare și restaurare. Trebuie inițiat, împreună cu acest program, un  registru al construcțiilor în capitală, care să indice starea și diferitele caracteristici ale clădirilor construite în București. Dimensiunea digitală pentru eficientizarea procedurilor trebuie introdusă în program. Lista noastră conține și alte puncte mai detaliate care vizează articolele din program.

OAR București are un parteneriat  cu AMCCRS realizat la începutul acestui an, prin care vom colabora pe diferite teme de interes atât pentru arhitecți cât și pentru calitatea fondului construit existent din capitală.