Prima paginăAnunțuriaprilie 2021 › Institutul Național al Patrimoniului - evenimente sub umbrela Rendez-vous aux jardins!
22 aprilie 2021 • Evenimente

Institutul Național al Patrimoniului - evenimente sub umbrela Rendez-vous aux jardins!

E vremea grădinilor, aceste spații – private sau publice – intens redescoperite de oameni în vremurile complicate pe care le traversăm.
E vremea, așadar, să repornim, odată cu alte state europene, evenimentele sub umbrela Rendez-vous aux jardins!

Institutul Național al Patrimoniului invită proprietarii sau administratorii de grădini istorice din România să se înscrie în mișcarea  europeană care deschide aceste spații pentru publicul larg pentru a asigura "transmiterea cunoașterii".

În 2021 - pe 4, 5 și 6 iunie - marcăm, din nou, în România zilele dedicate patrimoniului cultural „verde”, sperăm noi, cu cât mai multe evenimente organizate în grădini istorice, cu valoare culturală, parcuri publice din întreaga țară sau chiar parcuri și rezervații naturale.
 
Tema din acest an – transmiterea cunoașterii – oferă câteva indicii asupra tipurilor de evenimente și interacțiuni cu care proprietarii și administratorii de grădini și parcuri din România și-ar putea încânta oaspeții în acest început de vară.
 
De la trasee culturale dedicate grădinilor și creatorilor lor, la ore și sesiuni de formare în aer liber pentru învățăcei de toate vârstele, la colocvii și discuții relaxate la umbra arborilor, în curți de „orașe-grădină”, la sesiuni de plantare și îngrijire a unor grădini comunitare – opțiunile sunt nenumărate! Cunoașterea acumulată în timp și priceperea practicienilor pot fi transmise atât in situ, în spațiile care le "întrupează", cât și prin formule și instrumente noi de diseminare și interacțiune - ex. jurnale online, aplicații, hărți, trasee tematice sau interactive, digitalizarea tratatelor, planurilor și schițelor care au transportat cunoașterea încă din perioada Renașterii și până în prezent.

Important pentru conștientizarea valorii culturale a grădinilor în România, exercițiile conturate de organizatori pentru week-end-ul Rendez-vous aux jardins pot deveni puncte de pornire pentru o punere în valoare mai consistentă a grădinilor gazdă și, în general, a acestui tip de patrimoniu atât de important pentru sănătatea și calitatea vieții din comunități.

Înscrierile cu propuneri de evenimente se pot face pe site-ul organizatorului, secțiunea Agenda europeană, accesibilă aici (este necesară crearea unui cont).  
 
În calitate de coordonator și promotor național, Institutul Național al Patrimoniului va promova toate inițiativele interesante stârnite în cadrul programului Rendez-vous aux jardins, ca modele de bună practică pentru inițiative similare, pe termen cât mai lung.

Pentru mai multe informații, Alexandru MEXI, cercetător, Institutul Național al Patrimoniului, email: alexandru.mexi@patrimoniu.ro, tel: 0766 411 343.

Despre programul Rendez-vous aux jardins


Gândită pentru a deschide cât mai mulți ochi în fața diversității și bogăției grădinilor, seria de evenimente subliniază și pune în valoare constant, încă de la debutul programului, în 2003, arta și valoarea culturală a grădinilor și rolul esențial pe care acestea îl joacă în creșterea calității vieții oamenilor și comunităților, din orașe și din rural deopotrivă.

Mii de participanți - specialiști și practicieni: grădinari, horticultori, botaniști, peisagiști, proprietari de drept public sau privat, voluntari - se mobilizează anual pentru această întâlnire devenită de referință, din 2018 fiind extinsă la nivelul întregii Europe.

Dincolo de deschiderea pentru public a mii de spații verzi valoroase, programul Rendez-vous aux jardins promovează și înlesnesc adoptarea măsurilor și recomandărilor inițiatorilor - Ministerul Culturii din Franța, la nivel european, respectiv Institutul Național al Patrimoniului, la nivel național  - în direcția promovării, protejării, conservării, restaurării și punerii în valoare a grădinilor istorice, precum și în privința formării continue a specialiștilor și practicienilor domeniului pentru asigurarea transmiterii cunoașterii.

********************************************************************************

Institutul Național al Patrimoniului (INP) este principala instituție centrală care pune în aplicare politicile publice ale Ministerului Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural în România. INP derulează activități de cercetare, evidență, inventariere, protejare și punere în valoare pentru toate categoriile patrimoniului cultural – imobil, mobil, imaterial și digital – și gestionează inventarele oficiale ale patrimoniului cultural – Lista monumentelor istorice, Repertoriul arheologic național, Inventarul patrimoniului cultural național mobil, Registrul național al patrimoniului cultural imaterial, baze de date și depozite digitale. De asemenea, INP elaborează și gestionează Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice [PNR] – principalul instrument prin care statul asigură finanțarea lucrărilor de protejare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului imobil –, colectează și gestionează Timbrul Monumentelor Istorice [TMI], gestionează atestarea specialiștilor și experților din domeniul patrimoniului imobil, este agregator național pentru Enciclopedia culturală europeană [europeana.eu], elaborează dosarele de nominalizare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial și coordonează procesul de nominalizare pentru Marca Patrimoniului European. Mai multe detalii pe www.patrimoniu.ro.