Prima paginăAnunțurifebruarie 2021 › Brâncuși și Frank Gehry, sau cum un concurs de arhitectură și o clădire emblematică pot salva un oraș
19 februarie 2021 • Evenimente

Brâncuși și Frank Gehry, sau cum un concurs de arhitectură și o clădire emblematică pot salva un oraș

19 februarie 1876, ziua de naștere a lui Brâncuși.

În anul 2018, o dată cu aniversarea Muzeului Gugghenheim din Bilbao, Frank Ghery realiza la New York, o expoziție cu sculpturi de  Brâncuși prin care explica metaforele utilizate pentru creionarea conceptului muzeului din Bilbao*. De la Brâncuși, Gerhy a preluat experiența trăită în vizitarea atelierului parizian a sculptorului, iar această experiență senzorială, plină de texturi și materiale, a aplicat-o principalelor spații de contact cu publicul. Spațiile rezultate construiesc un cadru de relație cu exponatele, de o dinamică completă și fluidă, ce amintesc de modul în care își plasa Brâncuși lucrările în spațiul propriului atelier.

Trebuie amintit că Muzeul Gugghenheim din Bilbao a fost rezultatul unui concurs de arhitectură pe care municipalitatea din Bilbao l-a inițiat împreună cu Fundația Gugghenheim și a fost câștigat de arhitectul Frank Gehry. Construcția și-a deschis porțile către publc la mijlocul lui octombrie 1999 și din acel moment, a salvat economic și cultural orașul Bilbao aflat  într-un con de umbră.

Recomandăm și noi Bucureștiului, cu această ocazie, să investească în concursurile de soluții de arhitectură, fiind printre puținele modalități de dezvoltare a calității urbane a arhitecturii din capitală  și a calității vieții.

Arh. Emil Ivănescu
Președinte OAR București

How Brancusi Influenced Frank Gehry’s Design for the Guggenheim Museum Bilbao | The Guggenheim Museums and Foundation