Prima paginăAnunțuriaprilie 2020 › Deschiderea selecției naționale pentru Marca Patrimoniului European
6 aprilie 2020 • Evenimente

Deschiderea selecției naționale pentru Marca Patrimoniului European

În aceste zile complicate, Institutul Național al Patrimoniului lucrează - majoritar de acasă, însă cu asigurarea permanenței la sediu - la acele proiecte, politici publice și programe care vor putea ajuta patrimoniul și comunitățile să își revină după depășirea crizei sanitare și umanitare prin care trecem. Majoritatea evenimentelor publice și a deplasărilor în teren s-au anulat, amânat sau reprogramat; ne concentrăm pe activitățile de inventariere, digitalizare și arhivare și pe proiecte educaționale și culturale care se pot desfășura de la distanță, prin intermediul noilor tehnologii. Vă ținem la curent, inclusiv prin intermediul paginii  https://patrimoniu.ro/noutati și al paginii Facebook a Institutului.

Astăzi vă semnalăm deschiderea unei proceduri de selecție a siturilor naționale care vor concura la nivel european pentru distincția Marca Patrimoniului European, sesiunea 2020-2021.

Marca Patrimoniului European este o inițiativă menită să aducă în atenția publicului valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură și patrimoniu cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenență la Uniune și a dialogului intercultural. Marca Patrimoniului European este un simbol și în același timp o recunoaștere a rezilienței spiritului european și a unei construcții politice bazate pe solidaritate și universalitatea drepturilor și libertăților umane.

Memorialul Sighet (Sigetul Marmației, jud. Maramureș) este primul și deocamdată singurul sit din România care a primit Marca Patrimoniului European , în martie 2018, pentru misiunea asumată de perpetuare a memoriei victimelor comunismului și regimurilor totalitare, precum și a celor care au încercat și continuă să se opună acestor regimuri.

Printre cele 48 de situri Marca Patrimoniului European de pe continent, amintim unele de maximă relevanță pentru zilele pe care le parcurgem astăzi, și anume: Constituția de la 3 Mai 1791 (Polonia) – prima constituție modernă din Europa adoptată în mod democratic, care reflectă principiile liberale ale Iluminismului european, Parcul Memorial al Picnic-ului Pan-European de la Sopron (Ungaria), eveniment emblematic pentru mișcările ce au dus la căderea Cortinei de fier în 1989 sau Spitalul Partizanilor Franja (Slovenia) ce poartă numele Franjei Bojc, primul său medic șef, și unde, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, partizanii sloveni din mișcarea de rezistență împotriva ocupației naziste au organizat, în secret și cu sprijinul localnicilor, un spital pentru îngrijirea soldaților răniți  - Aliați și ai Puterilor Axei, deopotrivă -  de către medici provenind din mai multe țări europene.

Căutăm, așadar, acele situri, locuri și valori culturale din România reprezentative pentru devenirea noastră europeană și asta deoarece considerăm că este cu atât mai important, în aceste zile și luni, să ne amintim de ceea ce ne unește și de valorile de care se pot lega, cât mai curând, șansele unei reconstrucții. 

,,Ne-am bucura ca printre siturile care primesc această distincție în 2021 să se numere și un loc din România, de numele căruia să legăm apoi eforturi de punere în valoare, în folosul comunităților” subliniază Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului.

Termenul pentru depunerea candidaturilor este 1 noiembrie 2020. Anunțăm astăzi pentru a permite potențialilor candidați să se informeze din timp și să pregătească dosare puternice.

Mai multe detalii despre procesul de selecție națională și programul Marca Patrimoniului European, în documentul anexat și pe pagina institutului - patrimoniu.ro .

Fotografiile însoțitoare au fost furnizate de siturile Marca Patrimoniului European (din România, respectiv Polonia și Ungaria) menționate în acest comunicat.

Vă stau la dispoziție cu detalii, exemple de sit-uri și resurse suplimentare, la coordonatele de mai jos.

Mulțumesc, în numele tuturor colegilor, pentru susținerea patrimoniului aflat în slujba comunităților! Să ne reauzim cu bine!

Cu deosebită considerație,

Irina Dobriță

Comunicare
e-mail: comunicare@patrimoniu.gov.ro

Institutul Național al Patrimoniului
str. lenăchiță Văcărescu, nr. 16, sector 4, 040157, București
www.patrimoniu.gov.ro
tel: +40 21 336 60 73 | fax: +40 21 336 9904 | e-mail: secretariat@patrimoniu.gov.ro


Fișiere atașate: