Prima paginăAnunțuridecembrie 2019 › Invitație evenimente în cadrul proiectului Recrearea Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă
9 decembrie 2019 • Evenimente

Invitație evenimente în cadrul proiectului Recrearea Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă

Avem plăcerea să vă invităm la următoarele 3 evenimente din cadrul proiectului Recrearea Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă, realizat de Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, prin Centrul Expozițional Documentar și finanțat din Timbrul Arhitecturii:


1. Vă așteptăm marți, 10 decembrie 2019, de la ora 17:00, la Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România din str. Jean-Louis Calderon 48, București, pentru a participa la două prezentări despre :

- "Bucureștiul dispărut în perioada comunistă. Soarta orașului", prof. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu,

- "Mânăstirea Văcărești, între admirație și indiferență", arh. Alexandru Panaitescu.

Cele două prezentări vor fi insoțite de proiecția unor fotografii de arhivă care vor exemplifica subiectele discutate dar și de o expoziție fotografică.

Bucureștiul dispărut în perioada comunistă

2. Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania ”Wilhelm Filderman”, Federația Comunităților Evreiești din România - pagina oficială, și Centrul Expozițional Documentar, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu vă invită la expoziția și dezbaterea "Sinagogi și temple din București, în calea Victoriei Socialismului.".
Documentarea are la baza un volum de studii pe acest subiect, în pregătire la editura Hasefer pentru 2020 (editori dr. Anca Tudorancea și arh. Costin Gheorghe; autori, în ordine alfabetică: arh. Lucia Apostol, drd. Cezar Buiumaci, Sorin Cleșiu, arh. Costin Gheorghe, drd. Maria Irimia, Cristian Popescu, dr. Irina Spirescu, Simina Stan, dr. Anca Tudorancea, conf.dr. Felicia Waldman. Documentare de arhivă: Narcis Ispas, dr. Oana Marinache).

Expoziția (realizată de arhitectul Costin Gheorghe – managerul proiectului Cartierul Evreiesc și istoricul Anca Tudorancea) rememorează spațiul ocupat de sinagogile demolate din vechiul cartier evreiesc: strada Negru Vodă, strada Banu Mărăcine, strada Emigratului, strada Mămulari, strada Sticlari, strada Bravilor, strada Bradului, dar și istoria salvării la limită a unor clădiri monument precum Sinagoga Mare sau Templul Unirea Sfântă (actualmente Muzeul de Istorie si Cultura a Evreilor din Romania ”Nicolae Cajal”).

Dezbaterea va avea loc miercuri, 11 decembrie 2019, ora 18.30 la Sala Frescelor, iar expoziția informativă la Pinacoteca Centrului Expozițional Documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Str. Academiei nr. 18-20, București, va rămâne deschisă până pe 20 decembrie, de luni până joi între 10-16 și vineri între 10-14.
Sinagogi și temple - București, în calea Victoriei Socialismului3. La final de proiect, tragem linie și vă prezentăm rezultatele din "Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă" realizat în parteneriat între Filiala București a Ordinului Arhitecților din București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu - Centrul Expozițional Documentar și finanțat din Fondul Timbrul Arhitecturii, alături de partenerii noștri, care ne-au fost alături în acest interval.
    Vă așteptăm luni, 16 decembrie, ora 16:00 la Muzeul Colecțiilor de Artă.

Vom vorbi despre importanța Muzeului Simu cu dna. prof. dr. arh. Francoaise Pamfil, despre rolul tehnologiei în recrearea unor fragmente din trecut cu dna. conf. dr. arh. Andreea Iosif, despre patrimoniul arhitectural pierdut cu prietenii noștri de la Cartierul Uranus și despre direcțiile de continuare ale acestui proiect.

Totul a fost realizat sub deviza lui Anastase Simu: "Nu doar pentru noi, ci și pentru alții!"
Recrearea Muzeului Simu în realitate virtualăProiectul Reconstrucția în mediu virtual a Muzeului Simuhttps://sketchfab.com/muzeulscoliidearhitecturaMuzeul Simu - exterior

Vă așteptăm cu drag,


Drd. Claudia Popescu
Muzeograf UAUIM