Prima paginăAnunțuriiunie 2019 › Comunicat de presă / lansare carte Shrinking Cities / 13 iunie 2019 MNAC
11 iunie 2019 • Evenimente

Comunicat de presă / lansare carte Shrinking Cities / 13 iunie 2019 MNAC

Joi, 13 iunie 2019, ora 19:00, MNAC București, Centrul Mihai Oroveanu Str. Izvor 2-4, Aripa E4, (Intrarea se face prin Calea 13 Septembrie) Shrinking Cities in Romania / Orașe românești în declin

Vor vorbi:

Recital de jazz:

*Eveniment organizat de  IDEILAGRAM și  MNAC București. Cu susținerea Kofi Ti

*Proiect editorial finanțat de AFCN, OAR, Ambasada Germaniei București, MNAC București, DOM publishers, Asociația IDEILAGRAM.

Proiectul Shrinking Cities în România, conceput de curatoarea și arhitecta Ilinca Păun Constantinescu, a luat naștere în urma unei cercetări începute cu mai bine de zece ani în urmă. În formulă bilingvă și distribuite internațional, volumele vorbesc despre declinul și contracția orașelor românești, privite ca fenomen de amploare. Publicația urmărește structura expoziției-eveniment prezentate la MNAC în 2016, ce a reprezentat o premieră în discutarea și aducerea la lumină a acestui proces acut și omniprezent, completându-i substanțial conținutul prin articole extinse ale unor cercetători marcanți.

În ciuda conotațiilor aparent exclusive negative, fenomenul de shrinkage este de fapt o forță motrice a modernizării și inovației, a reutilizării, a căutării de resurse alternative, a creației artistice, a reevaluării relațiilor interumane.

Concept: IDEILAGRAM

Editor: Ilinca Păun Constantinescu

Asistență editorială: Laura Popa-Florea;

Coordonator Editura MNAC: Daniela Calciu;

Coordonator DOM publishers: Philipp Meuser;

Design grafic: Raymond Bobar;

Infografice: Gabriela Belcineanu;

Ilustrație copertă interioară: Alexandru Păun: Forme de shrinking cities românești,

Traducător: Ioana Miruna Voiculescu;

Corectură (Ro): Iulia Păun, Gabriela Belcineanu, Simona Necula, Larissa Luică;

Corectură (En): Miron Huhulea; Liliana Iuga, Iulia Păun, Gabriela Belcineanu;

Autori:

Prefață: Ana Maria Zahariade

Vol. 1: Philipp Oswalt,Tim Rieniets, Ilinca Păun Constantinescu, Vintilă Mihăilescu, Irina Tulbure, Vasile Ghețău, Gabriel Pascariu, Șerban Popescu-Criveanu, Augustin Ioan, Dana Vais, Angelica Stan, Toader Popescu, Bianca Mitrică, Bogdan Suditu, Ioan Ianoș, Liviu Ianăși, Vera Marin, Sorin Ioniță, Maria Voichița Grecu, Manuela Stănculescu, Ioana Tudora, Ilinca Păun Constantinescu, Tudor Constantinescu, Mihai Sima, Anca Trestian, Raluca Sabău, Stejara Timiș, Andreea Iancu, Ioana Cîrlig, Marin Raica, Irina Tulbure, Andreea Chirică, Celia Ghyka, Alex Călin, Radu Ponta, Oana Iacob, Tudor Giurgiu, Alexandru Belc, Gabriela Alexandrescu, Teodora Ana Mihai

Vol. 2: Cristina Sucală, Ion Barbu, Andrei Dăscălescu, Ilinca Păun Constantinescu, Dragoș Dascălu, Angelica Stan, Irina Pața, Ana-Maria Pălăduș, Emil Octavian Zorilă, Bogdan Jitea, Răzvan Delcea, Luminița Tatarici, Oana Chirilă, Patricia Blidariu, Răzvan Popescu, Silvia Boeriu, Daniela Calciu, Ina Stoian, Alex Axinte, Cristi Borcan, Oana Țiganea, Simona Zărnescu- Braniște, Gabriela Pașcu, Marina Neagu, Alexandra Stoica, Mark Lorant Mihat

Postfață: Ștefan Ghenciulescu, Călin Dan

Lucrarea de față analizează cazul României la aproape treizeci de ani de la dizolvarea Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER) și a Pactului de la Varșovia. Într-o perioadă foarte scurtă, condițiile politice și economice s-au schimbat dramatic în întreaga Europă de Est, țările din această zonă trebuind să facă față unei economii de piață capitaliste globalizate. Modelul actual de globalizare reușește să stimuleze o creștere economică de ansamblu în majoritatea țărilor, dar o face cu prețul clivajelor spațiale și sociale. În studiul substanțial și detaliat realizat de Ilinca Păun Constantinescu și colaboratorii săi, găsim o înțelegere profundă a acestor probleme, bazată pe analiza fenomenului orașelor românești în declin. Studiul merge mult mai departe de atât, având curajul de a formula și iniția moduri constructive de abordare a acestor probleme și de a imagina un viitor pentru aceste locuri marginalizate.                    

—     Philipp Oswalt

Ceea ce întreprinde acest volum este o lucrare unică, prima din România care pune laolaltă cercetări, idei și acțiuni privind fenomenul românesc de contracție urbană. Ne găsim în fața unui format de carte ambiguu, concomitent colectiv și de autor. La prima vedere este un repertoriu de idei și autori în dialog, la întâlnirea dintre domenii, perspective și mijloace de intervenție specific și nespecifice – un volum colectiv. Însă, siguranța teoretică cu care coordonatoarea regizează dialogul și prezența ei auctorială importantă, îi conferă și dimensiunea unui „volum de autor”. Totodată, fuziunea dintre rigoarea cercetării științifice, insolitul neliniștii artistice și generozitatea activismului social îi dezvăluie o cuprindere cu ținte multiple, care face formatul cu atât mai greu încadrabil în obișnuințele disciplinare ale României contemporane.

—     Ana Maria Zahariade