Prima paginăAnunțurifebruarie 2019 › Vă invităm să semnați petiția de susținere a Timbrului de Arhitectură!
18 februarie 2019 • Agenda O.A.R. București

Vă invităm să semnați petiția de susținere a Timbrului de Arhitectură!

În următoarele săptămâni vom susține timbrul de arhitectură în Camera Deputaților, solicitând respingerea PL-x 737/2018. 

După cum știți, în 2018 a fost inițiat un proiect legislativ care prevedea, în forma inițială, eliminarea timbrului de arhitectură din lista timbrelor culturale, așa cum este scris în Legea 35/1994 a timbrului cultural, ca urmare a dreptului de autor al operei de arhitectură. 

În 2018, organizația noastră a participat în comisiile Senatului, unde a obținut respingerea proiectului legislativ. Acesta a trecut însă tacit de Plenul Senatului, prin expirarea termenului de dezbatere în Plen, proiectul fiind situat pe ultimele poziții pe ordinea de zi.  

În forma nouă de la Camera Deputaților, PL-x 737/2018 urmărește însă transferul timbrului de arhitectură către Ministerul Culturii, fapt care va determina întreruperea programului de finanțare prin timbru.

Din 2007 și până în prezent, timbrul de arhitectură a ajutat la formarea și creșterea inițiativelor dedicate cercetării și dezvoltării culturii urbane, a consolidării și promovării bunelor practici. În cei 11 ani de sesiuni de finanțare prin OAR, s-au sprijinit circa 601 de proiectele culturale și editoriale:

Alături de acestea, prin timbru am alocat ajutoare sociale și burse de studiu, prin programe de sprijinire a membrilor organizației noastre. 

Scopul prezentei petiției este de a informa asupra motivelor modificării legislative PL-x 737/2018 și de a pregăti intervențiile organizației noastre în procesul legislativ, solicitând totodată o mai bună reglementare a timbrului de arhitectură. În prezent, modul în care acesta este utilizat este reglementat prin Legea 35/1994. 

Vă invităm să semnați această petiție și să ne ajutați în distribuirea ei către mai multe canale.

CLICK AICI PENTRU A SEMNA PETIȚIA! 

Petiția rămâne deschisă pentru o monitorizare a situației existente și o evaluarea a impactului pe care aceste acțiuni îl au asupra publicului de arhitectură.

Mai multe detalii despre petiție găsiți pe oar.archi.  

Mulțumim,

arh. Alexandra Stoica 
Departament Relații publice 

Ordinul Arhitecților din România
str. Arthur Verona, Pictor nr.19
010312, București, România
tel/fax: 021 317 26 34, 0722 258 866
e-mail: alexandra.stoica@oar.archi
www.oar.archi
www.30zile.ro