Prima paginăAnunțuriiulie 2018 › Invitație vernisaj expoziție „Un veac de frumusețe” - Muzeul Național al Satului
24 iulie 2018 • Evenimente

Invitație vernisaj expoziție „Un veac de frumusețe” - Muzeul Național al Satului

Stimați colegi,

Transmitem invitația de participare la vernisajul expoziției - document „Un veac de frumusețe”.

Evenimentul va avea loc joi 26 iulie 2018, ora 17:30, în Sala H. H. Stahl din cadrul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Cu stimă,

arh. Cornelia Burcuș
Secretar Executiv

-------------------------

„UN VEAC DE FRUMUSEȚE

Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” vă invită, joi, 26 iulie, ora 17.30, în Sala H.H. Stahl și Foaier H.H. Stahl la vernisajul expoziției document „Un veac de frumusețe”.

Peste 200 de piese de patrimoniu din colecțiile muzeului vă vor convinge că femeile au creat adevărate opere de artă, în lungile ierni la lumina opaițului sau lumânării. Cu mâinile pline de bătături și arse de soarele verii  au știut să țeasă o pânză fină ca un abur, au știut să  brodeze cu fir de aur și să croiască cămăși, rochii, sumane pe care de zeci de ani marii creatori de modă încearcă în zadar să le copieze. În cele 2 săli vor fi prezentate costume din toate zonele țării și ale minorităților etnice. 

În anul Centenarului Marii Uniri nu puteam să nu ne gândim la femeile care și-au petrecut soții când au plecat pe front, care au fost nevoite să plece în pribegie. Este un veac în care femeile românce au trăit adevărate tragedii: în Primul Război Mondial și-au pierdut soții, tații, au ajuns în prizonierat, au trăit dramele celui de-al Doilea Război Mondial, au fost aruncate în închisorile comuniste, au fost la Canal, au pierdut totul de nenumărate ori și au reușit de fiecare dată să se reinventeze și să o ia de la capăt. Dar cel mai important lucru: au știut să nu își piardă frumusețea interioară. Și-au legat numele de descoperiri importante în domeniul medical, de primele salturi cu parașuta, de prima înscriere la o facultate de drept, de prima notă de 10 în gimnastică și de multe, multe altele. Au scris istorii și au fost alături de soții lor atunci când s-a realizat Marea Unire. De fiecare dată, au purtat cu mândrie costumul nostru popular și l-au făcut celebru. Regina Maria este cea care a făcut cunoscut costumul nostru popular peste tot în lume.

Detalii:

https://www.facebook.com/UnVeacdeFrumusete/ 

http://muzeul-satului.ro/evenimente/category/expozitii-temporare/

RSVP - Biroul Relații Publice - Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” - 021 317 91 03/int. 178