Prima paginăAnunțuriaprilie 2018 › Monumentele istorice în pericol: un nou proiect de lege scoate din sfera penală intervențiile fără autorizație pe astfel de clădiri
5 aprilie 2018 • Legislație

Monumentele istorice în pericol: un nou proiect de lege scoate din sfera penală intervențiile fără autorizație pe astfel de clădiri

Zilele trecute, deputații PSD au depus un proiect de lege prin care este eliminată din Legea 50/1991, a autorizării lucrărilor de construire, prevederea potrivit căreia intervențiile fără autorizație asupra monumentelor istorice este o infracțiunepedepsită cu închisoarea sau cu amendă.

Cum se va reflecta acest lucru asupra patrimoniului construit?

Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, a declarat pentru Hotnews.ro:

”Când instituțiile statului nu funcționează, parlamentarii găsesc soluția: îndulcirea legii, eliminarea infracțiunii și sancționarea acesteia doar ca orice contravenție. Modificarea Legii 50/1991, a autorizării lucrărilor de construire, este în primul rând un atac la integritatea patrimoniului construit din România, patrimoniu care este cu greu apărat de cei care trebuie să o facă și în condițiile actuale. Se încurajează astfel lucrările neautorizate, nemaiexistând teama de dosar penal.

O simplă amendă va rezolva problema ireversibilă a unei lucrări neautorizate care afectează o clădire monument istoric. Motivația inițiatorilor este halucinantă: pentru a decongestiona instanțele de judecată, pentru că Inspecția de Stat în Construcții trebuie să facă prea multe dosare penale și pentru că Ministerul Culturii nu emite avizele destul de repede, adică trei instituții importante ale statului nu performează și atunci infracțiunea devine doar contravenție... Iată cum se câștigă simpatia celor certați cu legea construirii. Nu știu să mai fi existat o măsură mai distructivă împotriva integrității patrimoniului construit decât aceasta!”

Mai multe detalii găsiți aici.