Prima paginăAnunțuriaprilie 2017 › Prelegere Dan Coma cu tema „FRANK LLOYD WRIGHT ÎN CALIFORNIA”
28 aprilie 2017 • Evenimente

Prelegere Dan Coma cu tema „FRANK LLOYD WRIGHT ÎN CALIFORNIA”

Stimați colegi,

Transmitem invitația domnului arh. Dan Coma de participare la prelegerea cu tema „FRANK LLOYD WRIGHT ÎN CALIFORNIA” pe care o va susține sâmbătă 29 aprilie 2017, ora 10:30, în Sala Frescelor din Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București.

Cu stimă,

28 aprilie 2017

arh. Cornelia Burcuș
Secretar Executiv

---------------------

Vom continua calatoria prin lumea lui F. L. Wright sambata, analizand in detaliu toate cladirile marelui arhitect construite in California.
In California au activat multi arhitecti importanti, unii chiar fosti studenti / colaboratori ai lui Wright, cum ar fi austriecii Rudolph Schindler si Richard Neutra. Neutra a lucrat pentru Wright doar pentru un scurt timp, insa Schindler a avut un rol foarte important, fiind implicat, spre exemplu, in realizarea proiectului Hollyhock House (imaginea de sus din afis), in timp ce Wright era in Japonia, construind Hotelul Imperial. 
Insa nici Schindler, nici Neutra, nu au avut legatura optimist panteista a lui Wright cu pamantul si soarele Californiei. Sigur, acest "romanticism" al lui Wright poate sa para, unora, oarecum desuet, aceasta credinta in pamant si soare, fiinte ale asfaltului asa cum suntem noi, azi, in buna masura.
Iar "nationalismul" lui Wright poate fi si el considerat oarecum retrograd, daca ne gandim ca el credea intr-o arhitectura Americana, cu "A"mare, asa cum Natura era cu "N" mare, pentru el... asta nu l-a impiedicat insa sa fie extrem de critic la adresa "mobocratiei" pe care o vedea crescand exponential, in acesta America care pentru el, la nivelul dezideratelor, ar fi trebuit sa fie cu totul altfel decat cea descrisa, funest, de Aldous Huxley in "Brave New World".
Dspre aceste lucruri si multe altele o sa vorbim cand ne vom intalni din nou, in acest omagiu amplu cu ocazia celor 150 de ani de la nasterea sa.
Va multumesc si va astept.
Dan Coma
Si am vesti interesante: domnul Aaron Betsky, directorul scolii de arhitectura Taliesin West si Taliesin East din Statele Unite (scoala fondata si construita de Wright in doua locatii, Arizona si Wisconsin) a fost de acord sa dialogheze cu noi prin Skype, la o data pe care o voi anunta. De asemenea, si-a aratat interesul sa vina la Mincu, daca invitat... ar fi frumos, fiindca e o persoana importanta in arhitectura, daca e sa mentionam doar faptul ca a fost directorul Bienalei de la Venetia din 2008.