Prima paginăAnunțurifebruarie 2017 › Reprezentant OAR în comisia CTUAT
27 februarie 2017 • Profesional

Reprezentant OAR în comisia CTUAT

În 15 februarie 2017, accesului reprezentantului OAR, Constantin Hostiuc, la discuțiile comisiei CTUAT a fost restricționat. Pentru prima dată, după 10 ani…

Constantin Hostiuc relatează:

In anul 2007, la inceputul lunii Martie, dl.prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc, la acea data Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania - Filiala Bucuresti, mi-a facut propunerea de a consemna Sedintele Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a Primariei Capitalei. Initial, propunerea a vizat doar consemnarea subiectelor importante, apoi, din dorinta de a alcatui o arhiva completa exclusiv profesionala a Ordinului, care sa nu fie grevata de interesele functionarilor Primariei, am fost solicitat sa consemnez toate discutiile care priveau proiectele prezentate, pe care, ulterior, le-am insotit si de imagini fotografice de tip document. S-a dorit ca aceasta activitate, de la care am absentat - motivat - doar 2 (doua sedinte) in toti cei 10 ani in care m-am ocupat de aceasta sarcina, sa constituie o buna dovada a profesionalismului membrilor Comisiei, ca si o proba de transparenta a deciziilor Comisiei fata de cetatenii Capitalei, intrucat s-a considerat ca investirea banilor publici priveste interesul general.

Sub Adriean Videanu, arhitect-sef Adrian Bold, Presedinte de Comisie Viorel Hurduc, nu doar subsemnatul, ci un intreg aparat de presa a asistat nestingherit la toate sedintele Comisiei, unde judecata tuturor proiectelor prezentate se opera public si transparent, in prezenta atat a Presei, cat si a arhitectului care prezenta proiectul, pentru ca aceasta sa poata intelege si ameliora anumite aspecte socotite incomplete.

Sub Sorin Oprescu, arhitect-sef Gheorghe Patrascu, Presedinte de Comisie Sorin Gabrea, arhitectilor care prezentau propuneri li se permitea accesul doar pe timpul prezentarii, iar judecarea documentatiilor se facea in asbenta acestora, deciziile comunicandu-li-se ulterior pe cale scrisa. Urmare a unor comunicari eronate si repetate ale catorva organe de presa interesate de subiectele de scandal, s-a luat decizia indepartarii in corpore a acestora de la discutarea proiectelor. La finele unor discutii lamuritoare cu arh. Sorin Gabrea si cu suportul arh. Dan Marin, in care s-a certificat faptul ca subsemnatul nu practica jurnalismul de ancheta ori de senzatie, ci jurnalism profesional, fiind interesat doar de transmiterea corecta si cat mai obiectiva a luarilor de pozitie profesionale ale membrilor Comisiei, mi s-a permis continuarea acestei activitati de informare.

Totusi, in data de 15 Februarie 2017, primar Gabriela Firea, Presedinte de Comisie Radu Petre Nastase, se acorda 5 minute arhitectului pentru a-si prezenta proiectul, dupa care acesta poate pleca, decizia i se va comunica in scris. Pe un motiv imprecis si cu totul nejustificat (au fost comunicate numai impresii, nu au fost prezentate niciun fel de argumente reale care sa justifice aceasta “decizie”), subsemnatul a fost invitat de Presedintele Comisiei sa paraseasca sala in momentul “deliberarilor” pentru avizarea proiectelor. Motiv din care, pentru prima data dupa 10 ani, subsemnatul, prin urmare si site-ul OAR Bucuresti, dar si revista Ordinului Arhitectilor, A&B, se afla in imposibilitatea de a transmite argumentatia care a condus la avizarea, amanarea sau respingerea acestor proiecte publice, ca si decizia finala, consultativa a Comisiei.

Aceasta actiune, despre care dorim sa credem a fi fost doar o regretabila eroare, pe langa faptul de a se constitui in abuz fata de o persoana si un afront direct la adresa organizatiei profesionale celei mai numeroase din tara, reprezinta, in cazul in care nu va fi remediata, o actiune de cenzura discretionara a aparatului functionaresc al Capitalei, ca si o privare de informare atat a breslei, cat si a cetatenilor Capitalei si ea lasa loc liber oricaror speculatii posibile privitoare la legalitatea operatiunilor urbanistice desfasurate sub egida Primariei Bucurestiului.

Precizez ca la sedinta din data de 15 Februarie a.c., doar 4 dintre membrii prezenti erau titulari, ceilalti 4 fiind membri supleanti.

UPDATE
La ultima ședință CTUAT, din 22 februarie, lucrurile s-au repetat întocmai.

Componenta CTUAT 2017
prof. univ. dr. arh. rector Marian Moiceanu,
prof. univ. dr. arh. prorector Tiberiu Florescu,
prof. univ. dr. arh. Dorin Stefan,
prof. univ. dr. arh. Serban Dan,
prof. univ. dr. arh. Dan Marin,
prof. univ. dr. arh. Constantin Enache,
prof. univ. dr. arh. Anca Mitrache,
prof. univ. dr. arh. Laurentiu Olan,
prof. univ. dr. arh. Petre Radu Nastase,
prof. univ. dr. arh. Timur Mihailescu si
prof. univ. dr. arh. Irina Criveanu.

Pe lista supleantilor au fost inclusi
prof. univ. dr. arh. Ion Cristian Drughean,
conf. univ. dr. arh. Andreea Popa,
conf. univ. dr. arh. Cerasela Craciun,
arh. Bogdan Bogoescu si
arh. Florin Medvedovici.