Prima paginăAnunțuriaugust 2016 › Anunț deces arh. Victor Ivaneș
30 august 2016 • In Memoriam

Anunț deces arh. Victor Ivaneș

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România anunță cu profundă tristețe dispariția domnului prof. de. arh. Victor Ivaneș (n. 1937)
Suntem alături de familie, colegi și prieteni în greaua pierdere suferită.
Slujba de înmormântare a avut loc duminică 28 august 2016 la Biserica Bălăneanu.
Preluăm alăturat anunțul U.A.R.  care prezintă activitatea remarcabilă a domnului prof. dr. arh. Victor Ivaneș.

In memoriam prof. dr. arh. Victor Ivaneș (1937-2016)

Uniunea Arhitecților din România anunță cu profund regret dispariția prof. dr. arh. Victor Ivaneș.

Prof. dr. arh. Victor Ivaneș s-a nascut la 1 februarie 1937, la Florești, jud. Soroca, în Basarabia. A absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", București, cu nota 10 la proiectul de diplomă.

În 1962 devine șef de atelier la UAUIM, la catedra Bazele Proiectării de Arhitectură. În 1981 devine doctor în arhitectură cu teza "Industrializarea complexă a cladirilor de locuit într-un concept al prefabricării deschise". 

În paralel cu activitatea didactică și de cercetare din UAUIM, prof. dr. arh. Victor Ivaneș a lucrat în mai multe institute de proiectare: ISCAS, DMI, Proiect București, IP Carpați ș.a.

A facut parte din echipa lucrărilor de restaurare a complexului mănăstiresc Dragomirna. Autor Hotel Forum Costinești, restaurant și sala polivalentă; ansamblu de creație pentru artiști plastici București; sală de sport și piscină Complexul Studențesc Tei; hotel 300 de locuri în Chișinău; clădire de birouri în Piața Victoriei.

Prof. dr. arh. Victor Ivaneșa câștigat 22 de concursuri naționale, 16 cu premiile întâi și doi. Premiul III la concursul național de arhitectură "Soluții de locuințe pentru tineret în vederea închirierii" organizat MLPTL, OAR și UAR în 2002.

La concursul internațional "Muzeu de Arhitectură", Gant - Belgia 1984, a câștigat Premiul Eternit. A participat la multe concursuri internaționale de arhitectură: Centrul UNIDO - IAEO (Viena, Austria, 1969); cartier rezidențial în zona centrală a orașului Karlsruhe (RFG, 1970); Centrul Beaubourg (Paris, Franța, 1971); Piața Dante (Genova, Italia, 1989).

Prof. dr. arh. Victor Ivaneș a fost decorat cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler, "pentru rezultate de excepție obținute în promovarea școlii românești de arhitectură și urbanism", 2002.

Slujba de înmormântare a avut loc duminică, 28 august 2016 la București.