Prima paginăAnunțuriiunie 2016 › Discuțiile OAR București cu candidații la funcția de Primar General al Capitalei, Mai-Iunie 2016 - Concluzii
3 iunie 2016 • Agenda O.A.R. București

Discuțiile OAR București cu candidații la funcția de Primar General al Capitalei, Mai-Iunie 2016 - Concluzii

În luna aprilie, OAR București i-a invitat la un dialog tehnic pe toți candidații la funcția de Primar General al Capitalei, propunându-le o tematică și un format comun al întâlnirilor (http://www.oar-bucuresti.ro/anunturi/2016/05/04/a/, http://www.oar-bucuresti.ro/anunturi/2016/05/04/b/). La baza tematicii abordate au stat inclusiv întrebările și subiectele transmise de membrii OAR București, la solicitarea organizatorului, în perioada 21 aprilie – 4 mai, cărora pe această cale le mulțumim încă o dată. Astfel, fiecare întâlnire a presupus, timp de 120 de minute, un dialog organizat pe 10 puncte, care au acoperit următoarele teme: (1) cadru instituțional și legislativ, (2) dezvoltare urbană, (3) patrimoniu cultural și natural și (4) relația profesie - administrație publică.

Spre deosebire de anii trecuți (1996 - UAR, 2000 - UAR, 2008 – UAR împreună cu OAR), corpul arhitecților reprezentat prin OAR București a organizat aceste întâlniri cu candidații la Primăria Generală a Capitalei cu maximă transparență și deschidere către membri, care au avut posibilitatea de a participa la demers și de a-l urmări pe canalele de comunicare ale Filialei, website și pagina de Facebook.

Din cei doisprezece candidați confirmați de Biroul Electoral Central, șapte au dat curs invitației OAR București, unul a contramandat întâlnirea iar patru nu au răspuns. Invitații au fost însoțiți de consilieri, candidați la CGMB, responsabili de campanie și colaboratori.

Discuțiile au fost moderate de Ana-Maria Goilav, vicepreședinte OAR București.

Calendarul întâlnirilor

5 mai

14:30-16:30

Robert Turcescu (Partidul Mișcarea Populară)

10 mai

13:00-15:00

Bogdan Diaconu (Partidul România Unită)

11 mai

10:00-12:00

Daniel Barbu (Alianța Liberalilor și Democraților)

13 mai

11:00-13:00

Niculae Neamțu (Partidul Republican din România)

17 mai

9:30-11:30

Iulia Gorea-Costin (Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat)

24 mai, 3 iunie

14:00-15:00

Cătălin Predoiu (Partidul Național Liberal)

26 mai

10:00-12:00

Petrică Dima (Partidul Socialist Român)

23 mai - întâlnire contramandată de invitat

Nicușor Dan (Uniunea Salvați Bucureștiul)

nu a răspuns invitației

Gabriela Firea (Partidul Social Democrat)

nu a răspuns invitației

Adrian Severin (Partidul Dreptății Sociale)

nu a răspuns invitației

Mirel Mircea Amariței (Partidul ProDemo)

nu a răspuns invitației

Cătălin Berenghi (independent)

OAR București i-a informat din punct de vedere profesional pe invitați asupra problemelor orașului, prin reprezentanți delegați de Colegiul Director: Șerban Sturdza, președinte; Bogdan Bogoescu, vicepreședinte; Raluca Munteanu, vicepreședinte; Emil Ivănescu, vicepreședinte; Iulius Cristea, trezorier; Alexandra Stoica – analist informații; Tania Iancu – Consiliul de Conducere Teritorial; Mircea Ochinciuc - Consiliul de Conducere Teritorial; Niculae Grama - Consiliul de Conducere Teritorial;  Liviu Brandabur - Consiliul de Conducere Teritorial; Dan Marin – Comisia Zonală a Monumentelor Istorice; Mihaela Negulescu – expert urbanist PMUD București-Ilfov; Gabriel Pascariu – președintele Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România.

Deși s-au înregistrat și anumite diferențe de opinie iar uneori invitații au preferat mai degrabă să asculte decât să se exprime, majoriatea punctelor de vedere formulate de OAR București au fost împărtășite de candidați. Dintre acestea, au primat (1) necesitatea înființării unui Centru de Planificare Urbană, un corp de experți care să reprezinte, deasupra legislaturilor pe care le are fiecare primar, deasupra politicilor de partid, baza unei continuități în guvernanța Capitalei și (2) necesitatea unei Legi a Capitalei care să presupună regândirea sa administrativă în scopul unei gestionări unitare. În emisiunile televizate, mai mulți candidați au făcut trimiteri la soluțiile și propunerile tehnice ale OAR București. 

Discuțiile OAR cu candidații la Primăria Municipiului București au ca scop stabilirea unei relații cu factorul administrativ și politic care va gestiona Bucureștiul în următorii patru ani - Primăria și Consiliul General - dar sunt în același timp începutul unui demers care să îi implice pe toți potențialii creatori de politici publice în reamenajarea urbanistică și arhitecturală a Capitalei.