Prima paginăAnunțurimai 2016 › Declanșarea procedurii de clasare în regim de urgență pentru imobilul din Strada Prof. Ion Filibiliu Nr. 9 , Sector 3, București
16 mai 2016 • Agenda O.A.R. București

Declanșarea procedurii de clasare în regim de urgență pentru imobilul din Strada Prof. Ion Filibiliu Nr. 9 , Sector 3, București

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România, Fundația Pro Patrimonio și Asociația pentru Protecția și Documentarea Monumentelor și Patrimoniului din România (Pro.Do.Mo) au solicitat declanșarea procedurii de clasare în regim de urgență pentru imobilul din Strada Prof. Ion Filibiliu Nr. 9 , Sector 3, București. 

Imobilul face parte din zona construită protejată nr. 38 – Labirint, aflată într-o continuă stare de degradare. Cererea a fost depusă la Ministerul Culturii pe data de 9 mai anul curent. Ansamblul, retrocedat comunității evreiești, este în proprietatea Fundației Caritatea, căreia i s-au respins cele trei cereri de desființare adresate Ministerului Culturii. 

Propunerea declanșării procedurii de clasare în regim de urgență este susținută de vechimea ansamblului – atestat încă din 1906, conform planurilor cadastrale, de valoarea lui arhitecturală, artistică și urbanistică, memorial-simbolică și de tipicitatea lui. Ansamblul cuprinde fosta sinagogă Eisabetheu, clădirea azilului, clădirea administrației și dependințele. Imobilul se degradează într-un ritm alert, iar această clasare de urgență este singura lui șansa de supraviețiuire. Ansamblul, localizat în cartierul evreiesc, ar putea găzdui viitorul Muzeu al Holocaustului, pentru care comunitatea evreiască caută un spațiu de funcționare. Astfel, printr-un model de regenerare urbană, identitatea specifică acestei zone istorice poate fi valorificată.

Colegiul Director OAR București