Prima paginăAnunțuriaprilie 2016 › Cumințenia pământului
7 aprilie 2016 • Diverse

Cumințenia pământului

O.A.R. București și U.A.R. susțin mesajul de solidaritate transmis prin demersul de subscripție publică națională pentru „Cumințenia pământului”, operă din cea mai apreciată perioadă de creație a lui Constantin Brâncuși.

Pe 18 februarie, la 140 de ani de la nașterea lui Brâncuși, Guvernul României a decis reluarea procesului de achiziție a sculpturii, aflată în proprietate privată. Deoarece lucrarea este clasată în categoria „Tezaur” a Patrimoniului cultural național, legea nu permite ca aceasta să părăsească definitiv România. Executivul urmează să plătească jumătate din suma de achiziție negociată, de 11 milioane de euro, în timp ce cealaltă jumătate va fi acoperită de Ministerul Culturii, prin subscripție publică națională. 

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a menționat în acest context posibilitatea de a crea în viitor un fond național din fonduri private, pentru exercitarea dreptului de preempțiune de către Ministerul Culturii pentru arta românească. 

O.A.R. București desfășoară în prezent, grație unui fond de donații, o campanie prin care Casa George Enescu din Mihăileni, jud. Botoșani este salvată de la dispariție și restaurată, pentru a fi dată în circuitul public sub forma nouă a unui centru educativ.

arh. Ana Maria Goilav
Vicepreședinte O.A.R. București