Prima paginăAnunțurimai 2014 › Reminder: Dezbatere/Lansare Arhitecți, arhitectură și orașe. 13 Mai, Casa Monteoru, 18:00
12 mai 2014

Reminder: Dezbatere/Lansare Arhitecți, arhitectură și orașe. 13 Mai, Casa Monteoru, 18:00

Stimate colege,
Stimați colegi,

Vă reamintim invitația Editurii Simetria și a revistei Zeppelin de a participa la dezbaterea "Arhitecți, arhitectură și orașe. Despre profesia de arhitect și cum se construiește în România recentă" care va avea loc mâine 13 mai 2014, ora 18:00 la Casa Monteoru - Calea Victoriei nr.115 - moderator arh. Ștefan Ghenciulescu redactor șef Zeppelin, invitați arh. Iulia Stanciu, arh. Șerban Sturdza și arh. Șerban Țigănaș președinte al Ordinului Arhitecților din România.
Dezbaterea este organizată cu prilejul lansării volumului cu același nume - autor arh. Șerban Țigănaș.

Cu stimă,

12 mai 2014

arh. Cornelia Burcuș
Secretar Executiv

--
Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România
str. Academiei nr. 18 - 20, sector 1
010014, București, România
tel/fax: 021-3039226, 021-3077163
e-mail: oarbuc@rdsmail.ro
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro

Volumul Arhitecți, arhitectură și orașe. Despre profesia de arhitect și cum se construiește în România recentă de Șerban Țigănaș reprezintă o culegere de texte cu același numitor comun: referința la profesia de arhitect, la rezultatele ei în legătură cu arhitectura și la fenomenele complexe, dar insuficient de bine înțelese, legate de construire. Toate – articole, editoriale, prelegeri, documente de strategie ale Ordinului Arhitecților din România, interviuri, comentarii și dialoguri cu mentori sau persoane cu viziune – provin din ultimii circa zece ani, din perioada cu cea mai mare influență asupra dezvoltării României recente (2001-2013) fie că vorbim de cel mai mare elan economic și constructiv, fie de cea mai complicată criză.

Autorul explică legăturile insuficient clarificate dintre cadrul complex în care lucrează arhitecții, arhitectura perioadei și orașe ca specie generică definitorie pentru societățile contemporane. Este o contribuție la autocunoașterea profesiei, la deschiderea ei către societate și poate, mai ales, la anticipare și construcția viitoare. Cartea dorește să fie o arhitectură prin gând și cuvânt, care propune spre analiză lucidă o serie de teme recurente: responsabilitatea civică și culturală a arhitectului, relația cu clientul și cu societatea, organizarea profesiei, educația în arhitectură, calitatea și sustenabilitatea în arhitectură, urbanismul românesc recent, arhitectura spațiului public, dezastrul și situația patrimoniului, starea profesiei la nivel european și adaptarea ei la criză.

Șerban Țigănaș (n. 1963), arhitect practicant (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București, 1988), fiu de constructori, trăiește și lucrează la Cluj și București. Printre altele, profesor la Facultatea de Arhitectură și Urbanism – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (din 1996), partener din 1997 la biroul de arhitectură și inginerie DicoșiȚigănaș din Cluj, membru fondator al Ordinului Arhitecților din România – OAR (2001), asociat al biroului de urbanism Planwerk Cluj (2003), membru în board-ul director și responsabil cu comunicarea al Consiliului Arhitecților din Europa – ACE/CAE (2008-2010). Architizer A+ Award și Premiul președintelui Uniunii Arhitecților din România (Bienala Națională de Arhitectură 2012) pentru Cluj Arena. Interesat de interfața dintre școala de arhitectură, comunitate și oraș. Inițiator și co-autor al volumului Arhitect în România. Studiu de fundamentare a politicilor naționale pentru arhitectură (Eikon, Cl
uj-Napoca, 2010). În cadrul OAR a avut un rol determinant în studierea profesiei de arhitect și realizarea primei politici pentru arhitectură în România, cultura mediului construit și calitatea vieții (2010-2015). Din anul 2010, președinte al Ordinului Arhitecților din România.

Volumul a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, din Timbrul Arhitecturii.

www.simetria.ro
www.e-zeppelin.ro