Prima paginăAnunțurimartie 2013 › Lansarea volumului "Evreii din Hârlău. Istoria unei comunități" de Carol Iancu
27 martie 2013

Lansarea volumului "Evreii din Hârlău. Istoria unei comunități" de Carol Iancu

Stimate colege,
Stimați colegi,

Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38, București) vă invită să participați la lansarea volumului "Evreii din Hârlău. Istoria unei comunități" de Carol Iancu.
Evenimentul va avea loc miercuri 3 aprilie 2013, ora 11:30 la sediul I.C.R. - Aleea Alexandru nr.38.
Accesul publicului este liber.

Cu stimă,

27 martie 2013

arh. Cornelia Burcuș
Secretar Executiv

--
Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România
str. Academiei nr. 18 - 20, sector 1
010014, București, România
tel/fax: 021-3039226, 021-3077163
e-mail: oarbuc@rdsmail.ro
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro

Lansare de carte la ICR: „Evreii din Hârlau. Istoria unei comunități" de Carol Iancu

Miercuri, 3 aprilie 2013, ora 11.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) va avea loc lansarea cărții Evreii din Hârlau. Istoria unei comunități de Carol Iancu, apărută în acest an la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Lucrarea va fi prezentată de prof. dr. Vasile Morar, prof. dr. Alexandru-Florin Platon și dr. Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România. În deschiderea evenimentului va lua cuvântul prof. dr. Andrei Marga, președintele Institutului Cultural Român. Autorul cărții va fi prezent la eveniment.

Hârlăul, străveche vatră de cultură și spiritualitate românească, a fost timp de peste 250 de ani și leagănul unei importante comunități evreiești. Scrierea istoriei acesteia a însemnat pentru profesorul Carol Iancu, o „datorie a memoriei“ dar și o necesitate științifică, deoarece nici un studiu de ansamblu nu i-a fost consacrat până în prezent localității. Bazat pe o vastă documentație adunată în arhivele din România, Franța, Israel și Statele Unite, și pe numeroase mărturii orale, volumul de față relatează destinul unui grup minoritar care a reprezentat la sfârșitul secolului al XIX-lea peste 50% din populația localității și care a jucat un rol economic deosebit în dezvoltarea sa. Universul religios și cultural, școala israelito-română, mișcarea sionistă, tragedia Șoahului, exodul comunității sub regimul comunist, atașamentul față de locurile natale al evreilor hârlăuani stabiliți în Israel și în alte țări, toate aceste subiecte, tratate cu rigoare și cu pasiune, sunt completate cu numeroase anexe, tabele, documente în facsimil și ilustrații.

Carol Iancu este profesor de istorie contemporană la Universitatea Paul Valéry din Montpellier și Directorul Școlii de Înalte Studii ale Iudaismului (Ecole des Hautes Etudes du Judaïsme) din Franța. Doctor honoris causa al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, al Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași și al Universității din Oradea, a fost ales membru al Academiei din Nîmes, fondată în 1682. Îndeplinește și funcția de președinte al Asociației de prietenie iudeo-creștină (secția Jules Isaac) din Franța. Este autorul a numeroase studii consacrate istoriei evreilor și relațiilor internaționale, apărute în franceză, ebraică, engleză, germană și română. Pentru prestigioasa sa activitate științifică și pentru servicii aduse Educației Naționale a fost promovat „Ofițer al ordinului Palmelor Academice“ printr-un decret al Primului ministru al Franței (2012).

Accesul publicului este liber.

Nicoleta Vuțescu
Direcția Comunicare
Institutul Cultural Roman

Aleea Alexandru nr. 38
sector 1, București
Tel. 004 031 71 00 699
Fax. 004 0372 879 778

www.icr.ro
www.e-icr.ro