Prima paginăAnunțurioctombrie 2010 › Prezentarea santierului de restaurare "Casa Parohiala Unitariana din Rosia Montana" - vineri 15 octombrie 2010
4 octombrie 2010

Prezentarea santierului de restaurare "Casa Parohiala Unitariana din Rosia Montana" - vineri 15 octombrie 2010

Stimate colege,
Stimati colegi,

Asociatia "Arhitectura, Restaurare, Arheologie" (ARA) va invita sa participati la prezentarea santierului de restaurare "Casa Parohiala Unitariana din Rosia Montana" care va avea loc vineri 15 octombrie 2010, ora 12:00, in Rosia Montana, str, Brazi nr.391, zona Pietei.

Pentru detalii va invitam sa consultati materialul alaturat.

Cu stima,

4 octombrie 2010

Secretar Executiv
arh. Cornelia Burcus

Filiala Teritoriala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania
str. Academiei nr. 18 - 20, sector 1
010014, Bucuresti, Romania
tel/fax: 021-3039226, 021-3077163
e-mail: oarbuc@rdsmail.ro
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro

Asociatia "Arhitectura. Restaurare. Arheologie"
telefon / fax: 021-3217632
e-mail: asociatie@simpara.ro
www.simpara.ro

INVITATIE la
prezentarea santierului de restaurare
"Casa parohiala unitariana din Rosia Montana"
15 octombrie 2010, ora 12.00
Rosia Montana, str. Brazi nr. 391, zona Pietei

Patrimoniul arhitectural reprezinta o parte însemnata, de neînlocuit a peisajului cultural al Rosiei Montane, a carui semnificatie pentru mediul istoric al României este unica. Alcatuit din biserici, edificii publice, cladiri industriale, locuinte si anexe gospodaresti, acest patrimoniu poarta semnele distinctive ale arhitecturii culte transilvanene suprapuse peste un puternic fond vernacular, al arhitecturii montane a Apusenilor. Periclitat în cel mai înalt grad, deja amputat prin disparitia a mai mult de 150 de case, demolate recent, dar si prin debutul unor restaurari care "distrug prefacându-se a construi", fondul arhitectural istoric al Rosiei Montane trebuie salvat.

Asociatia "Arhitectura. Restaurare. Arheologie" (ARA) îsi asuma responsabilitatea de a fi printre cei care militeaza pentru salvarea peisajului cultural al Rosiei Montane. Actiunile asociatiei sunt orientate în particular asupra salvarii patrimoniului arhitectural si a ilustrarii importantei acestuia ca resursa de pret pentru o reala dezvoltare durabila a localitatii si a zonei.

În acest spirit, în luna august 2007 Asociatia ARA a initiat un program de salvare prin documentare, studiere, conservare si restaurare a constructiilor istorice de la Rosia Montana, prin care au fost documentate douazeci de monumente, a fost publicat un prim volum de relevee de arhitectura si au fost desfasurate lucrari de salvare, în regim de urgenta, la doua case parohiale. Proiectul de restaurare a casei parohiale unitariene - monument istoric, construita în 1933 - a fost initiat în 2007, iar executia lucrarilor a început în 2009. Pâna în momentul de fata au fost finalizate interventiile de consolidare si restaurare structurala, precum si lucrarile de restaurare a suprafetelor arhitecturale exterioare.

În acest context Asociatia ARA va invita sa participati la prezentarea santierului de restaurare, care va avea loc vineri, 15 septembrie 2010, începând cu ora 12.00, la parohia unitariana din Rosia Montana.

Prezentarea va oferi participantilor oportunitatea de a cunoaste direct si în detaliu o secventa a arhitecturii de la Rosia Montana, cu valentele sale istorice si estetice, dar si cu problemele teoretice si practice care trebuie tratate printr-o interventie de restaurare. Alaturi de problemele specifice restaurarii vor fi prezentate aspecte importante privind potentialul de activare economica si sociala al patrimoniului cultural de la Rosia Montana.

dr. arh. Monica Margineanu Cârstoiu,
Presedinte, Asociatia ARA

Documentatie relevanta pentru subiect se gaseste pe situl web al Asociatiei ARA, la adresa: www.simpara.ro

Va rugam sa raspundeti acestei invitatii pâna în data de 12 octombrie.
În cazul în care doriti asigurarea cazarii în noaptea de vineri/sâmbata (15/16 octombrie), va rugam sa ne comunicati acest lucru.
Persoane de contact: Virgil Apostol, 0731-393 333; Stefan Bâlici, 0731-343 333


Fișiere atașate: