Prima paginăAnunțuriaprilie 2009 › Expozitie de fotografii a artistului Milinko Stefanovici
14 aprilie 2009

Expozitie de fotografii a artistului Milinko Stefanovici

Editura PREDANIA si ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMÂNIA va fac cunoscuta deschiderea expozitiei de fotografii a artistului Milinko Stefanovici, intitulata Kosovo si Metohia în lacrimi, expozitie gazduita de Ordinul Arhitectilor din România la Bucuresti în str. Verona nr. 19 (zona Cinema Patria, în spatele Librariei Carturesti), poate fi vizitata în perioada 14 - 30 aprilie 2009.

Expozitia propusa publicului bucurestean este, mai precis, un reportaj realizat sub forma unui jurnal fotografic, în vara anului 1999, perioada în care Armata Iugoslava s'a retras din Kosovo si Metohia, iar fortele NATO si formatiunile paramilitare albaneze au preluat controlul asupra regiunii.

Milinko Stefanovici, renumit artist fotograf sârb, a fost martorul represaliilor împotriva locuitorilor de alta etnie decât cea albaneza, locuitori lipsiti de aparare, prilej cu care a realizat o serie de fotografii zguduitoare si purtatoare ale unui mesaj de exceptie. În egala masura, artistul se vadeste profund preocupat si de despre cutremuratoarea soarta a bisericilor ortodoxe din provincia sârba Kosovo si Metohia.

Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Serbia, MILINKO STEFANOVICI este apreciat ca fiind unul din cei mari artisti fotografi din toate timpurile de pe teritoriul fostei Republici Federale Iugoslavia.

Nascut la 12 martie 1947, în Kostainik, lânga Krupani, Serbia, detinator al titlului de Maestru în fotografie al Uniunii Fotografilor din Iugoslavia, MILINKO STEFANOVICI a participat la numeroase expozitii nationale si internationale, obtinând o serie de premii si distinctii. În anii 1980 era cunoscut îndeosebi pentru genul de fotografie "Life", iar începând cu anii 90 se orienteaza spre teme din spatiul duhovnicesc si cel al traditiei.

Redactor, editor si pedagog, are o mare influenta asupra tinerei generatii de profesionisti ce îsi desfasoara activitatea în domeniile jurnalistic si editorial, dar si în cadrul unor grupari artistice, mai ales datorita abordarii sale culturale ce îmbina într-o maniera specifica spiritul traditionalul cu cel modern.

EDITURA PREDANIA