Prima paginăAnunțurifebruarie 2009 › Cele cinci proiecte finaliste in competitia Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectura Contemporana - Mies van der Rohe 2009
13 februarie 2009

Cele cinci proiecte finaliste in competitia Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectura Contemporana - Mies van der Rohe 2009

Stimate colege,
Stimati colegi,

Transmitem anuntul privind cele 5 proiecte finaliste in competitia Premiul Uniunii Europene pentru arhitectura contemporana.

Cu stima,

13 februarie 2009

Secretar Executiv
arh. Cornelia Burcus

Anuntarea celor cinci proiecte finaliste în competitia Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectura Contemporana - Mies van der Rohe 2009

Comisia Europeana si Fundatia Mies van der Rohe au anuntat proiectele finaliste în competitia Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectura Contemporana - Mies van der Rohe 2009, unul din cele mai importante si prestigioase premii pentru arhitectura internationala. Prin sprijinirea Premiului, Uniunea Europeana subliniaza rolul arhitecturii de vector de creativitate si inovatie si atrage atentia asupra contributiei importante a profesionistilor europeni la dezvoltarea de idei si tehnologii noi.

Proiectele finaliste sunt:

ü Centrul Multi-modal - Reteaua de Tramvai din Nisa, Nisa (Franta) de Atelier Marc Barani

ü Sala de Concerte Zenit, Strasbourg (Franta) de Massimiliano si Doriana Fuksas

ü Universitatea Luigi Bocconi, Milano (Italia) de Grafton Arhitects

ü Cladirea Operei si Baletului Norvegian, Oslo (Norvegia) de Snohetta

ü Biblioteca, Centrul de Batrâni si Zona Centrului cu Blocuri a Orasului, Cartierul Sant Antoni, Barcelona (Spania) de RCR Aranda Piegem Vilalta Arquitectes

Comisarul European pentru Educatie, Perfectionare, Cultura si Tineret, Dl. Ján Figel, a afirmat: "Fiecare din proiectele selectate demonstreaza ca investitia în talentul arhitectural european, în creativitate si inovatie este profitabila. Stimularea ideilor noi si punerea în evidenta a eforturilor antreprenoriale sunt, de asemenea, o componenta esentiala a Anului European al Creativitatii si Inovatiei 2009. Sunt foarte încântat sa constat ca seriile de prelegeri despre aceste proiecte finaliste vor fi sustinute de catre arhitectii însisi la Barcelona pe 22 aprilie, pentru a ajunge la un public cât mai larg. Câstigatorul Premiului Mies van der Rohe va fi anuntat în cursul lunii mai."

Proiectele finaliste au fost selectate dintr-un numar de 340, propuse de asociatiile membre ale Consiliului Arhitectilor din România si de alte asociatii nationale ale arhitectilor, precum si de catre Comitetul Consultativ. Juriul, prezidat de Francis Rambert, este format din: Ole Bouman, Irena Fialová, Fulvio Irace, Luis M. Mansilla, Vasa J. Perovic si Carme Pinós.

Francis Rambert, Presedintele Juriului, a declarat: "Am fost impresionati de calitatea proiectelor selectionate, multe dintre ele explorând probleme urbane importante de infrastructura si regenerare si dezvoltând tehnologii noi. Încadrându-se amplu în criterii, fiecare raspunde cu imaginatie contextului si sintezei specifice."

Printre câstigatorii anteriori s-au numarat, printre altii, Rem Koolhaas si Ellen van Loon, Zaha Hadid, Dominique Perrault, Peter Zumthor, Rafael Moneo si Álvaro Siza Vieira.

Premiul European pentru Arhitectura Contemporana - Mies van der Rohe 2009, finantat prin intermediul Programului Cultura al Uniunii Europene, se acorda odata la doi ani unor lucrari finalizate în ultimii doi ani. Juriul acorda si o Mentiune Speciala pentru un arhitect în plina afirmare.

O expozitie itineranta despre câstigatorii Premiului si Mentiunii este prevazuta pentru luna septembrie a.c.

Pentru mai multe detalii:

Fundatia Mies van der Rohe: www.miesbcn.com/en/award.html, www.miesarch.com

European Commission: Culture

Architecture Prize: http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-andactions/

doc1103_en.htm

Policy developments: http://ec.europa.eu/culture/index_en.htm

European Commission:

John Macdonald Sophie Andersson

+32 2 295 52 67 +32 2 295 02 08

Press contacts:

SCOOP COMUNICACIÓN BOLTON & QUINN

Pati Núnez / Yvette Colomer Erica Bolton / Tamsin Selby

miespress@miesbcn.com erica@boltonquinn.com

arquitectura@scoopcomunicacion.com tamsin@boltonquinn.com

Ph: +34 934 154 653 / + 34 622 296 657 Ph: +44 020 7221 5000 / +44 07711 698 18

Mariana Ionescu

Consilier Relatii Internationale OAR

Ordinul Arhitectilor din Romania
str. Pictor Arthur Verona nr.19, sect.1
010312, Bucuresti, Romania
tel/fax: 021-317 26 34, 35, 0728 872 150
e-mail: office.oar@rdslink.ro
www.oar.org.ro