Prima paginăAnunțurioctombrie 2007 › Detalii privind expozitia de arhitectura bucuresteana contemporana (dupa 1990) "JUKEBOX CITY - Bucurestiul de azi. Istorii si Arhitecturi"
11 octombrie 2007

Detalii privind expozitia de arhitectura bucuresteana contemporana (dupa 1990) "JUKEBOX CITY - Bucurestiul de azi. Istorii si Arhitecturi"

Stimate colege,
Stimati colegi,
 
Revenim cu detalii privind expozitia de arhitectura bucuresteana contemporana (dupa 1990) "JUKEBOX CITY - Bucurestiul de azi. Istorii si Arhitecturi" - organizata in perioada 18 octombrie - 18 noiembrie 2007 in Barcelona - Calle Nou de Sant Francesc 6.
Cu stima,
 
11 octombrie 2007
 
Secretar Executiv
arh. Cornelia Burcus
 
 
 
Expozitia „Jukebox City. Bucurestiul de azi. Istorii si arhitecturi”
va avea loc intre 18 octombrie si 18 noiembrie 2007 la galeria de arhitectura Met-room din Barcelona, si contine in principal o selectie de opere de arhitectura romaneasca dintre 1990 si 2007. Acestea sunt structurate mai putin dupa arhitecti sau birouri, cat dupa tipuri si contexte ale demersurilor. Astfel, in ceea ce priveste relatia cu memoria orasului, avem tendintele de recuperare a modernismului interbelic, de preluare entuziasta a modelelor internationale contemporane, dar si demersuri de reinterpretare a specificului orasului. Doua sectiuni separate trateaza despre transformarile profesionale sau spontane aduse partii din oras create in perioada socialista si despre evolutia periferiei. In sfirsit, o sectiune importanta prezinta elemente de istorie arhitecturala si urbana - caracteristicile care dau identitate evolutiei urbane a Bucurestiului in raport cu metropolele occidentale.
Titlul - Jukebox City (trad: orasul tonomat) -  face aluzie la colectia incredibila (si foarte putin cunoscuta in exterior) de opere si fragmente urbane din perioada moderna, care fac din Bucuresti un oras-martor al ultimilor 150 de ani din istoria Europei: ceea ce s-a pastrat din orasul premodern ca fond pentru toate schimbarile ulterioare, adaptarea in stil propriu a modelelor franceze, cel mai masiv patrimoniu modernist de pe continent, efortul de resincronizare din anii ’60 si ’70, poate cea mai deliranta operatie totalitara din lume, si, in sfarsit, explozia frenetica de energii din perioada de tranzitie si modurile de a reinventa un oras. 
 
Autorii expozitiei JUKEBOXCITY sunt: arh. Constantin Goagea, arh. Stefan Ghenciulescu, arh. Cosmina Goagea (echipa editoriala a revistei Arhitectura, publicatia UAR), arh. Justin Baroncea (corespondentul revistei Arhitectura la Barcelona), arh. Felix Arranz (presedinte, Centro de Enlace, Barcelona).
 
Organizatori: Uniunea Arhitectilor din Romania, revista Arhitectura
Parteneri: Ordinul Arhitectilor din Romania, Ministerul Culturii si Cultelor, Galeria Met_room - Barcelona, Centro de Enlace – Barcelona.
 
Proiect realizat in cadrul programului Promocult