Prima paginăAnunțuriseptembrie 2007 › Comunicatul de Presa al Consiliului Arhitectilor din Europa (CAE)
21 septembrie 2007

Comunicatul de Presa al Consiliului Arhitectilor din Europa (CAE)

Stimate colege,
Stimati colegi,

Transmitem, din partea O.A.R. National, informarea privind Comunicatul de Presa al Consiliului Arhitectilor din Europa (CAE) din data de 11 septembrie 2007 pe tema "Institutiile UE au devenit in sfarsit constiente de importanta reala a arhitecturii".

De asemenea, transmitem mesajul primit de la CAE in 17 septembrie 2007 referitor la forumul postat pe pagina de internet a CAE in vederea identificarii comentariilor dumneavoastra referitoare la Documentul de Pozitie asupra Dimensiunii Urbane a Politicilor UE.

Cu stima,

21 septembrie 2007

Secretar Executiv
arh. Cornelia Burcus

Email de la CAE/17.09.2007

Ref.: CAE Forum

Va rugam sa luati la cunostinta ca un nou Forum a fost postat pe pagina de internet a CAE in vederea identificarii comentariilor Dv. referitoare la Documentul de Pozitie asupra Dimensiunii Urbane a Politicilor UE. Dimensiunea urbana a Politicilor UE si-a sporit semnificativ profilul si ambitiile in ultimii ani. Acest fapt este subliniat in diferite documente politice, care au culminat cu adoptarea Cartei de la Leipzig asupra Oraselor Durabile, precum si in Reglementarile Fondurilor Structurale pentru perioada curenta, in care a fost incorporat Programul Urban. Acest Forum este menit sa colecteze punctele de vedere si comentariile din partea membrilor Grupului de Lucru Probleme Urbane al CAE si a delegatilor CAE asupra proiectului prezentat al Documentului de Pozitie asupra Dimensiunii Urbane a Politicilor UE.

Documentul de Pozitie va fi prezentat urmatoarei Adunari Generale a CAE pentru a furniza baza unei Politici Urbane pro-active a CAE la nivel european, precum si o contributie semnificativa la Agenda Calitatii a UE.

Nu ezitati sa contactati Secretariatul CAE sau pe Antonio Borghi, Presedintele Grupului de Lucru Probleme Urbane al CAE, daca aveti intrebari.

CONSILIUL ARHITECTILOR DIN EUROPA

COMUNICAT DE PRESA - 2-2007

11 septembrie 2007

Institutiile UE au devenit in sfarsit constiente de importanta reala a arhitecturii

Consiliul Arhitectilor din Europa (CAE)[1] saluta lansarea noii Strategii in Constructii a Comisiei Europene care, alaturi de alte initiative politice la nivelul UE, demonstreaza ca institutiile UE au devenit in sfarsit constiente de valoarea adaugata pe care arhitectura, precum si calitatea si durabilitatea mediului construit le aduc societatii si economiei.

Noua Politica in Constructii este prima dintr-o serie de masuri pe care Comisia intentioneaza sa le ia cu scopul de a imbunatati semnificativ valoarea pe care o da investitiilor sale in cladirile pe care le ocupa. Comunicarea adoptata de Comisie cu cateva zile in urma subliniaza principiile fundamentale pentru integrarea efectiva a calitatii in cladirile sale. Aceasta se adauga unui obiectiv ambitios de dezvoltare urbana, care isi propune sa transforme actuala zona administrativa sterila a Cartierului European din Bruxelles intr-un cartier urban mai viu, cu mai multe facilitati rezidentiale, comerciale, culturale si de recreere. Noul plan detaliat a fost anuntat in comun de catre Vice-presedintele Comisiei, Siim Kalla si de Ministrul-Presedinte al Regiunii Capitala-Bruxelles, Charles Picqué.

Un element esential al noului plan detaliat pentru Cartierul European va fi organizarea unui important Concurs International de Arhitectura pentru axa Cartierului, Rue de la Loi (Str. Legii).

Politica in Constructii cuprinde un angajament de a elabora o politica arhitecturala pentru cladirile Comisiei (proprietate personala sau inchiriate), o politica ce va garanta folosirea unei calitati arhitecturale superioare si a unei mai mari durabilitati drept criterii in toate noile achizitii si transformari. Aceasta va aduce Comisia in randul celorlalte principale institutii ale Uniunii Europene care au demonstrat deja, prin actiunile intreprinse, ca sunt constiente de importanta calitatii in arhitectura si a durabilitatii.

Prima institutie care a formalizat aceasta recunoastere a fost Consiliul de Ministri prin adoptarea unei rezolutii asupra calitatii arhitecturale in mediul urban si rural in anul 2001. Ca urmare a acestui fapt, au avut loc alte initiative in decursul Presedintiilor succesive ale UE, care au culminat recent cu adoptarea Cartei de la Leipzig asupra Oraselor Durabile (24 mai 2007), care evidentiaza calitatea arhitecturii ca un element esential al trecutului, prezentului si viitorului oraselor noastre.

Cele trei principale institutii europene (Consiliul, Parlamentul si Comisia) au asigurat de asemenea includerea calitatii arhitecturale in noile Reglementari pentru Coeziune si Fonduri Regionale pentru perioada 2007-2013. Procedand in acest fel, ele au recunoscut ca o calitate superioara a arhitecturii contribuie la o mai mare bunastare a populatiei si, deci, la un mod de viata mai productiv, mai sanatos si mai fericit.

CAE a influentat toate aceste masuri sus-mentionate, promovand in mod repetat mesajul ca societatea trebuie sa beneficieze de o calitate arhitecturala superioara si a actionat constant pentru atingerea acestui scop prin contactele sale cu Consiliul, Parlamentul European si Comisia, printre altele. CAE isi va continua eforturile pentru a se asigura ca toate angajamentele luate vor fi reflectate in toate strategiile Uniunii Europene.


[1] CAE este organizatia profesionala reprezentativa a profesiei de arhitect din Europa. Aceasta cuprinde 44 de Membri care sunt organismele reprezentative si de reglementare ale arhitectilor din 31 de Tari incluzand toate Statele Membre UE. Ea reprezinta asadar, prin Membrii sai, aproximativ 450 000 de arhitecti din intreaga Europa.