Prima paginăAnunțuriiunie 2006 › Comunicat de presa
20 iunie 2006

Comunicat de presa

La începutul lunii mai a.c., macheta Pieței Revoluției a fost prezentată publicului în cadrul unor emisiuni tv și în presă în relatari, declarații și comentarii ale inițiatorilor proiectului, respectiv primarul general al capitalei - Adriean Videanu și arh. Viorel Hurduc.

Pusă în fața unui flux mediatic permanent, conducerea Ordinului Arhitecților din București a întreprins numeroase demersuri pentru a obține informații exacte și cât mai complete despre acest proiect, de la surse autorizate.

Tentativele s-au dovedit infructuoase iar rezultatele obținute nesatisfăcătoare.

1. Lipsa unei comunicări transparente dinspre inițiatorii proiectului

Invitat de conducerea OAR filiala București, la o dezbatere profesională colegială pentru a-și prezenta documentația de specialitate referitoare la intervenția din Piața Revoluției, arh. Viorel Hurduc s-a recuzat după un accept initial.

Sprijinul pe care filiala OAR București l-a solicitat Primarului General al capitalei pentru accesul la documentația întregului proiect, s-a rezumat la un prim contact formal, nefinalizat în întâlniri ulterioare.

2. Un parcurs atipic de obținere și derulare a proiectului

Proiectul are la origine adjudecarea de catre Metroul SA a licitației pentru parcajele subterane din piață.

În calitate de asociat al câștigătorului, firma HAX a dl. arh. V. Hurduc, a comandat Universității de Arhitectură și Urbanism întocmirea documentației pentru un PUZ al sitului.

Intervenția subterană neputând fi desprinsă de studiul modelării volumetrice de la suprafață, arh. Viorel Hurduc a ilustrat prin machetă o soluție de configurare arhitecturală pentru un perimetru extins al limitelor pieței.

Un stadiu nefinalizat al PUZ-ului a fost supus cu titlu consultativ discuției în Comisia Tehnică de Urbanism a PMB unde s-au făcut o seamă de recomandări care nu se regăsesc însă în macheta prezentată publicului.

Se cuvine menționat că documentația PUZ-ului întocmit a primit abia în data de 6 iunie 2006 avizul intern al Comisiei Tehnice a CCPEC din Universitatea de Arhitectură și Urbanism cu mențiunea introducerii unor amendamente.

3. Eludarea rezultatelor concursului internațional organizat in 1997 pentru Piața Revoluției

Câștigătorilor premiului I al concursului, arhitecții Francisc și Marina Echeriu, nu le-a fost încredințată la vremea respectivă realizarea proiectului, iar includerea lor în formația actuală de proiectanți, după cum fusese prevăzut în regulamentul de desfășurare a concursului, nu a fost luată în considerare.

Participant la concurs fara a obtine o distincție - premiu sau mențiune - arh. V. Hurduc susține că actuala sa propunere se află în acord cu soluțiile premiate, accentuând astfel confuzia modului de atribuire a proiectului.

3. Câteva semne de întrebare asupra rezolvării funcțional-profesionale a proiectului

Exista în proiect o idee concretă și corectă privind funcțiunile și amploarea lor prin care se va defini caracterul Pieței Revoluției ca viitor pol urban al capitalei ?

Cum se realizează osmoza proiectului Pieței Revoluției cu cel al Traseului Cultural Calea Victoriei ?

Oferă proiectul Piața Revoluției soluții pentru rezolvarea traficului dinspre marile cartiere din estul capitalei?

Este în momentul de față Piața Revoluției o prioritate în procesul de modernizare a capitalei?

In concluzie:

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România este în continuare lipsită de informația profesională care să-i permită formularea unei poziții față de proiectata intervenție din Piața Revoluției. Prin urmare, în acest moment, suntem rezervați în a comenta imaginile mediatizate ale machetei pietii.

Ne exprimam în continuare disponibilitatea pentru instituirea unui dialog fertil cu toti actorii proiectului.

Atragem atenția asupra consecințelor imprevizibile ale demarării lucrărilor pentru parcajele subterane ca intervenție de sine stătătoare, necorelate cu contextul în care se găsesc, considerând neacceptabilă ideea desprinderii problemelor de trafic de cele ale proiectului urbanistic.

Vom întreprinde demersurile necesare pentru a deschide un forum de dezbatere cu toti factorii interesați pe tema:

Se afla societatea noastra în stadiul de a realiza o reala modernizare a pieței centrale a capitalei, sub toate aspectele - funcțional, social, cultural, tehnologic, urbanistic si arhitectural ?

20 iunie 2006
Colegiul Director al OAR filiala București