Prima paginăAnunțurimai 2006 › Conferinta de presa
25 mai 2006

Conferinta de presa

COMUNICAT DE PRESA

Marti 23 mai 2006 a fost semnat, de catre reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului si ai companiei TriGranit, Memorandumul parteneriatului public-privat pentru proiectul “Esplanada”.

Desi au fost invitati, reprezentantii autorizati ai Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania nu au participat la acest eveniment. Motivele absentei lor sunt urmatoarele:

1. Lipsa de transparenta

Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania nu a participat la nici o discutie preliminara privind proiectul “Esplanada” si nici nu a fost informata asupra continutului Memorandumului.

Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania nu gireaza cu autoritatea sa profesionala initiative in care prezenta ei este doar formala.

2. Neimplicarea arhitectilor romani

Compania TriGranit a organizat un concurs inchis, invitand doar firme straine si alegand in final - fara nici o consultare a partii romane - unul din cele 5 proiecte participante.

In aceasta faza, este nefireasca prezenta la semnarea parteneriatului a organizatiei profesionale a arhitectilor romani, in conditiile in care acestia au fost cu desavarsire exclusi din proiectul “Esplanada”.

3. Lipsa dezbaterii profesionale si publice

Unica ocazie in care ilustrarea arhitectural-urbanistica a proiectului “Esplanada” a fost prezentata publicului a fost conferinta “Oportunitati de investitii”, organizata la World Trade Center Bucuresti in 14-17 noiembrie 2005. Macheta expusa a relevat un proiect primit cu mari rezerve in mediul profesional.

Avand in vedere importanta proiectului “Esplanada”, Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania considera ca el nu poate fi materializat decat prin organizarea de concursuri publice de urbanism/arhitectura pentru ansamblu si pentru componentele sale.


Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania saluta prezenta unor investitori de talia si calitatea companiei TriGranit. In acelasi timp insa, este extrem de preocupata de modul concret in care proiectul “Esplanada” este abordat, de felul in care el poate rezolva atat problemele locale cat si pe cele generale ale orasului.

Consideram ca este extrem de importanta respectarea catorva principii esentiale: transparenta deciziilor si procedurilor, dezbaterea publica a proiectului in toate fazele sale, optiunea pentru calitate prin competitie profesionala deschisa. Lipsa de parcurgere a acestor etape va duce la contestari si blocari ale proiectului, asa cum s-a vazut recent cu alte situatii, in care nu s-a reusit concertarea intereselor cetatenilor, administratiei si investitorilor.

Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania isi exprima protestul atit fata de modul in care Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului intelege sa abordeze proiectul “Esplanada”, cit si fata de modul in care sunt tratati arhitectii romani, care au dreptul de a participa la acest proiect.

Guvernul Romaniei se afla in situatia de a lua atitudine intr-o problema in care se ignora competenta unei bresle si dialogul real cu reprezentantii ei.


Consiliul de Conducere al Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania

Presedinte
Prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc