Prima paginăAnunțurioctombrie 2016 › Concluziile chestionarului pentru programul de dezvoltare profesională al Filialei București a Ordinului Arhitecților din România
14 octombrie 2016 • Profesional

Concluziile chestionarului pentru programul de dezvoltare profesională al Filialei București a Ordinului Arhitecților din România

În perioada august – septembrie, Ordinul Arhitecților din România și-a invitat membrii să completeze un chestionar privind structura și conținutul programului de dezvoltare profesională. Au răspuns 211 arhitecți, din toată țara.

Acest demers a avut ca scop adaptarea programului la interesele și nevoile participanților, pentru acest motiv rezultatele sondajului urmând să se reflecte cât mai curând în oferta de cursuri și ateliere tehnice.

În cele ce urmează vă prezentăm concluziile studiului:

O temă importantă a chestionarului a vizat posibilitatea organizării unui curs de pregătire pentru proiectare la nivel pasiv, sub licența Institutului de Case Pasive din Darmstadt.

Majoritatea respondenților a considerat util un astfel de curs, organizat în module intensive de câte 2-3 zile cu pauze.

Orașul cel mai potrivit pentru desfășurarea lor a fost votat București.

În ceea ce privește noțiunile de legislație – subiect de interes general pentru participanții la programul de dezvoltare profesională – cel mai mare interes l-au suscitat modalitățile practice de a transpune / interpreta prevederile anumitor legi / normative în proiectare, iar normativul P118 s-a dovedit a fi cel pentru care se dorește organizarea unui curs separat.

Aspectele din normativul P118 care se doresc detaliate sunt scenariul de securitate la incendiu, rezistența la foc a materialelor și calculul sarcinii termice, precum și cele legate de distanțe de evacuare/ tipuri de evacuare/ căi de evacuare.

Comportamentul higrotermic, anvelopa termică a clădirilor, respectiv acustica și izolarea fonică reprezintă subiectele de fizica construcțiilor pe care respondenții le-au nominalizat ca fiind de cel mai mare interes.

Dintre tehnicile de restaurare, subiect solicitat adesea de către participanții la cursuri, mortarele și tencuielile istorice, respectiv consolidarea structurilor tradiționale din zidărie de cărămidă ocupă primele două poziții în ordinea interesului respondenților.

Termosistemele (altele decât polistiren), materialele din lemn și hidroizolațiile reprezintă subiectele pentru care se dorește, în cea mai mare măsură, organizarea de prezentări sub formă unor ateliere tehnice.

Principalele subiecte de dezvoltare profesională neabordate până acum pentru care se dorește organizarea de cursuri și ateliere sunt managementul de proiect și comunicarea.

Organizarea de sesiuni de informare și consultare cu autoritățile a fost considerată aproape în unanimitate ca fiind necesară, cu o frecvență trimestrială, iar ISU, ISC respectiv Direcția de Cultură au fost nominalizate de majoritatea respondenților.

Vineri și sâmbătă au fost confirmate ca fiind zilele când se dorește organizarea cursurilor de dezvoltare profesională.

Vă invităm să urmăriți pagina de Facebook OAR București și site-ul http://www.oar-bucuresti.ro/dezvoltare-profesionala/ pentru noutăți privind ediția de anul viitor a programului de dezvoltare profesională, program ce va fi adaptat pentru a răspunde cât mai fidel cerințelor membrilor noștri.

Vă invităm să ne indicați subiecte și persoane care pot prezenta aceste subiecte în cadrul programului de dzvoltare profesioanlă pentru a completa oferta și a răspunde cât mai bine cerințelor membrilor.