Prima paginăEvenimente › Expoziția proiectelor finaliste la Concursul internațional de arhitectură „EXTINDEREA PALATULUI VICTORIA”

Expoziția proiectelor finaliste la Concursul internațional de arhitectură "EXTINDEREA PALATULUI VICTORIA"

coperta mapa

Informatii pentru presă:

Joi 18 octombrie 2007 ora 17.00 are loc vernisarea Expoziției proiectelor finaliste la Concursul internațional de arhitectură "EXTINDEREA PALATULUI VICTORIA" - Sediul Guvernului României. Tema concursului, inițiat de către Cancelaria Primului Ministru al României în colaborare cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București, a avut ca obiect construirea unei cladiri noi cu integrarea celei existente într-un concept unitar. Evenimentul, organizat de Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), este găzduit în sălile de expoziție aflate la etajul IV al Teatrului Național București (TNB).

La vernisaj participă reprezentanți ai guvernului, ai Cancelariei Primului Ministru, ai primăriei, arhitecți, oameni de cultură, reprezentanți ai societății civile.

Expoziția are ca scop prezentarea rezultatelor concursului.

Vor lua cuvântul:

Concursul internațional de arhitectură a fost inițiat în anul 2006 și a avut două etape: cea de selecție a candidaților și cea de depunere a soluțiilor.

La concurs au participat atât firme de arhitectură românesti cât și din străinătate.

Juriul concursului a fost format din:

În perioada 14 - 15 iulie 2007 juriul a analizat cele 6 proiecte intrate în finala concursului. Comunicatul oficial privind rezultatele jurierii a fost facut public la 17 iulie 2007.

Câștigătorul concursului a fost desemnat proiectul cu numărul de concurs 02 - număr de identificare 050906:
CIE - de Architekten Cie - Amsterdam/Netherlands

În legătura cu proiectul laureat, juriul a facut următoarele comentarii finale:

"Proiectul s-a remarcat prin claritatea soluției de reconstrucție a unei insule urbane și prin subtilitatea legăturii cu Palatul Victoria, ilustrând un bun raport cu o clădire istorică monumentală. Extinderea este perfect adaptată exigențelor funcționale și de flexibilitate ale programului, având o buna relație interioară cu cladirea existentă. Se recomandă însa amplificarea spațiilor subterane, relativ reduse în raport cu celelalte propuneri. Proiectul propune o soluție capabilă de a aduce beneficii din punct de vedere al economiei de energie, confortului și al echilibrului ambiental. Prin scară, simplitate și transparență, proiectul este semnul unei modernități inteligente, propunând o formulă europeană contemporană spre a da demnitate unei funcțiuni publice."

"Ca principiu general, juriul a recomandat autorităților române extinderea procedurii concursurilor de arhitectură, atât pentru calitatea ei în sine, cât și pentru capacitatea de a asigura valoare în contextul competiției internaționale a orașelor.

Juriul a felicitat Guvernul României pentru inițiativa organizării concursului cu tema "Extinderea Palatului Victoria" și, având în vedere importanța acestui obiectiv, și-a exprimat speranța într-o cât mai rapidă materializare a rezultatului concursului."

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România a apreciat în mod deosebit inițiativa lansării acestui concurs, considerând că numai printr-o competiție profesională reală se poate asigura calitatea necesară unui edificiu reprezentativ.

Avem speranța că, prin rezultatul său, concursul organizat de Guvernul Romaniei, va deveni un exemplu și pentru alte instituții beneficiare ale unor investiții publice.

Președinte O. A. R. București
prof. dr. arh. Mircea OCHINCIUC


După stabilirea proiectului câștigător și formularea concluziilor și recomandarilor juriului, s-au desecretizat plicurile cu identitatea autorilor celorlalte proiecte finaliste.

PROIECT CASTIGATOR: Proiect 02 - numar de identificare 050906

CIE - de Architekten Cie - Amsterdam/Netherlands
  • Arch. Branimir MEDIC
  • Arch. Pero PULJIZ
Contactul cladirii noi cu Palatul Victoria este bine realizat, ca si relatia cu celelalte cladiri învecinate. Sunt de apreciat conceptia spatiala a interiorului si claritatea exprimarii ei, precum si relatia dintre caracterul compact al volumului si zonele de transparenta. Este imaginea unei arhitecturi contemporane, dar aflata într-o relatie de perfecta compatibilitate cu vechea cladire.

PROIECT FINALIST: Proiect 01 - numar de identificare 472707

SCAU - Paris / France
  • Arch. Aymeric Zublena
SARL - Alain MANOILESCO - Architecte Paris /France
  • Arch. Alain MANOILESCO
  • Arch. Tanguy CROIZIER
  • Arch. Thomas BRAUNSTEIN
  • Arch. Florent CHAGNY
Juriul a apreciat claritatea solutiei si simplitatea imaginii, chiar daca ea trimite, într-o anumita masura, la limbajul anilor '70. Rezolvarea zonei de contact a cladirii noi cu Palatul Victoria este mai putin convingatoare. Accesul în zona Primului Ministru este dificil, iar structura se gaseste, în anumite situatii, în contradictie cu flexibilitatea functionala.

PROIECT FINALIST: Proiect 03 - numar de identificare 030186

Leon Wohlhage Wernik Architekten - Berlin / Germany
  • Arch. Hilde LEON
  • Arch. Konrad WOHLHAGE
  • Arch. Siegfried WERNIK
  • Raluca RADU - Bucharest / Romania
Volumul extinderii, total detasat de vechea cladire, este exprimat cu claritate dar situat într-o relatie discutabila cu spatele Palatului Victoria; proportiile curtilor interioare sunt defavorabile. De asemenea, conformarea volumului este relativ indiferenta în raport cu organizarea generala a cladirii existente.

PROIECT FINALIST: Proiect 04 - numar de identificare 142711

Agence ARCHI - TECTURE - Paris / France
  • Arch. Dan MUNTEANU
  • Arch. Stephane PERIANU
  • Arch. Mihai MUNTEANU
  • Arch. Amar LOUNAS
  • Arch. Sandra MUNTEANU
  • Arch. Glenn LEWKOWICZ
  • Arch. Smal BOUBAYA
  • Lysiane BONNIN
  • Anca Maria PASARIN
Arch Asociat: Agence ARCVISION - Bucuresti/Romania, Arch. Bogdan Andrei FEZI
Ideea de a prelua spatialitatea curtilor existente ale Palatului Victoria este apreciata, mai putin însa materializarea ei. Fatadele, ca si anumite zone ale planului, utilizeaza un limbaj care conduce la solutii prea complicate.

PROIECT FINALIST: Proiect 05 - numar de identificare 195027

WILMOTTE & ASSOCIES SA - Paris / France
DORIN STEFAN BIROU DE ARHITECTURA - Bucharest / Romania
ATELER D'ARCHITECTURE BELLON & TANASCAUX - Paris / France
Sunt apreciate simplitatea volumului general si tratamentul neutru al fatadei, creand un bun raport cu Palatul Victoria, dar prezenta copertinei este un gest prea puternic, dificil de sustinut din punct de vedere static si al costurilor implicate; de asemenea, în raport cu cladirea existenta, prezenta copertinei este lipsita de justificare.

PROIECT FINALIST: Proiect 06 - numar de identificare 010443

Adien FAINSILBER et ASSOCIES - Naterre/France
GRAPHIC STUDIO - Bucharest / Romania
Extinderea pare a fi o cladire autosuficienta, indiferenta la prezenta Palatului Victoria. Rezolvarea spatial-functionala este clara, dar face trimitere si catre alt tip de program (spatii comerciale).

Imagini de la conferinta de presa

Imagini de la vernisaj