Prima paginăAnunțuriaugust 2023 › ARCHY FEST. ARCHITECTURAL HYPOSTASES - festivalul care aduce arhitectura în stradă și creează conexiuni
11 august 2023 • Evenimente

ARCHY FEST. ARCHITECTURAL HYPOSTASES - festivalul care aduce arhitectura în stradă și creează conexiuni

UPDATE: A fost prelungită perioada de înscriere până pe 28 august 2023.

ARCHY FEST. ARCHITECTURAL HYPOSTASES este realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și este cofinanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023*. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Festivalul are loc în perioada 29 septembrie - 1 octombrie, pe strada Edgar Quinet din zona porticului UAUIM până la fântâni, unde vom crea zone distincte pentru diferitele profiluri de participanți:

Profesioniștii domeniului (OARB, UAR, ASAR și AAIR) își vor prezenta modul de organizare, membrii, rolul și activitățile principale cu care se ocupă. Fiecare asociație va desemna membrii care vor intra în discuții cu locuitorii interesați și vor răspunde la întrebările acestora.

Zona educațională - unde se vor desfășura facultățile din UAUIM cu toate secțiile lor - Facultatea de Arhitectură, Facultatea de Arhitectură de Interior și Design, Facultatea de Urbanism, Master, Școala Doctorală. Cadrele didactice și studenții voluntari vor prezenta informații semnificative pentru publicul larg despre instituția lor. De asemenea, vor organiza tururi ghidate de prezentare a atelierelor și dotărilor prin clădirea UAUIM.

Birourile de Arhitectură și Arhitectură de Interior vor putea să prezinte publicului oferta, proiectele, componența echipei etc., într-un mod cât mai interactiv și interesant pentru cetățean. Și aici expozanții vor fi aleși în urma unui apel, în funcție de locurile disponibile și de modul în care propun să interacționeze cu cetățenii. 

Arhitecții creatori de obiecte (ceramică, bijuterii, obiecte de design, fashion etc) vor expune creațiile lor către publicul larg. Expozanții vor fi aleși de către organizatori printr-un apel în baza propunerilor celor mai inovatoare.

Asociațiile care promovează arhitectura și înțelegerea orașului vor organiza activități cu copiii (ateliere, workshopuri, jocuri etc).

Editurile de profil își vor putea expune oferta de carte și reviste de arhitectură.

Vor avea loc expoziții de fotografie făcută de arhitecți sau de proiecte importante de standuri sau Bienale, machete etc.

O scenă de dimensiuni mici (6m/4m) va permite reprezentații ale arhitecților-muzicieni, stand-up, DJ, etc. care vor susține atmosfera generală a festivalului.

Acestea vor fi completate de zona Foodcourt și cea de bar

Arhitecții sunt încurajați să vina cu propuneri și idei care să implice direct interacțiunea cu bucureștenii și să contribuie la promovarea arhitecturii în inimile și mințile lor.

Partenerii deja implicați în proiect sunt - Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, Uniunea Arhitecților din România, Fundația Cărturești, Asociația Arhitecților de Interior din România( AAIR), De-a Arhitectura, SG Studio S.R.L. - editor al publicațiilor Zeppelin și e-zeppelin.ro, Liceul “Dimitrie Paciurea” București, S.C. Societatea Spațiul Mesteshukar Butiq S.R.L., Poster S.R.L., Cabinet S.R.L., The Nose Advertising.

În București, avem cea mai importantă Universitate de Arhitectură din țară, precum și Filialele OAR și UAR cu cel mai mare număr de membri, cea mai mare comunitate a breslei. În același timp însă, aici relația dintre cetățeni și arhitecți este în mare măsură nefuncțională, fapt ce se poate sesiza prin simpla parcurgere a străzilor orașului. Publicul, în marea sa majoritate, nu înțelege importanța și complexitatea acestei meserii - pe lângă furnizarea de acte pentru autorizările obligatorii. 

ARCHY FEST. ARCHITECTURAL HYPOSTASES își doreste să aducă arhitectura în stradă și să creeze o conexiune autentică între comunitatea profesională a arhitecților și a publicului larg. Prin intermediul expozițiilor, instalațiilor, prezentărilor, workshop-urilor și activităților creative, vă oferim o platformă de exprimare și interacțiune cu cetățenii interesați de arhitectură.



ECHIPA DE PROIECT 

Echipa autori și coordonare proiect : 

Cristia Chira - director de proiect

Mihaela Lazăr- asistent proiect

Roxana Mitarcă

Dan Adrian Ionescu

Echipa de management UAUIM

Horia Moldovan

Oana Diaconescu

Daniel Armenciu

Mihaela Lăcraru

Roland Vasiliu

Alexandru Călin

Dan Duna – responsabil financiar

Echipa de management OAR București

Emil Ivănescu

Irina Meliță

Curatori 

Ana Maria Zahariade

Dorothee Hasnaș

Apel arhitecți și birouri de arhitectură

ARCHY FEST . ARCHITECTURAL HYPOSTASES invită arhitecții, stagiarii, studenții  să participe cu propuneri inovatoare pentru activități sau instalații care să îmbrățișeze temele "București Acasă" sau "Arhitectura Iese în Stradă".

În scopul de a aduce arhitectura și creativitatea în mijlocul comunității bucureștene, vă încurajăm să gândiți proiecte care să ofere o experiență interactivă și memorabilă pentru cetățeni. Activitățile sau instalațiile propuse ar trebui să sublinieze importanța arhitecturii și a spațiului construit în viața de zi cu zi a oamenilor, evidențiind conceptul de "acasă" și legătura specială a bucureștenilor cu orașul lor.

Acestea pot include, dar nu se limitează la:

1. Instalații interactive: Creați sau propuneți instalații existente, inovatoare și atrăgătoare care să invite cetățenii să exploreze și să interacționeze într-un mod inedit și educativ 

2. Expoziții de arhitectură: Organizați expoziții de proiecte arhitecturale, care să ofere o perspectivă asupra evoluției arhitecturii în București și să stimuleze dialogul cu publicul.

3. Ateliere deschise: Invitați locuitorii să participe la ateliere practice unde pot învăța mai multe despre procesul de creație în arhitectură și să experimenteze cu propriile idei.

Tipuri de ateliere propuse*:

- ATELIER DE EXPLORARE A ORAȘULUI/SPAȚIULUII URBAN TRĂIT - simț și percepție arhitecturală

- REPERE CITADINE- cum îți descrii drumul de ACASĂ, memorie afectivă

- ARHITECTURA INCLUZIVĂ- accesibilități/imposibilități

- CAN I GET A ROOF OVER MY HEAD, PLEASE????- acoperișuri/ orașul văzut și nevăzut de sus

- LEMN/PIATRĂ/PĂMÂNT/BETON- percepție senzorială. 

         - „FLORI DE MUCEGAI” ÎN ARHITECTURĂ- Discuții creative și inovative. Estetica/arhitectura urâtului.

- AI în arhitectură- realitate/realitate virtuală/realitate emoțională

- BE YOUR OWN ARCHITECT- tu cum ai face? Brainstorming architectural cu wishlist 

Dacă vă doriți să preluați unul dintre atelierele de mai sus, va rugăm să menționați în propunere. 

Aceste variante nu sunt impuse, respectiv nici alegerea unuia dintre ateliere nu condiționează participarea la festival.

4. Tururi ghidate: Organizați tururi ghidate prin zonele emblematice ale orașului, evidențiind importanța arhitecturii în definirea caracterului Bucureștiului.

5. Proiecții de filme și prezentări: Realizați proiecții de filme legate de arhitectură și spațiul urban, urmate de sesiuni de discuții cu publicul.

Încurajăm originalitatea și creativitatea în abordarea temei și încurajăm colaborările între birouri de arhitectură pentru proiecte comune. Dorim să transformăm Bucureștiul într-un cadru plin de inspirație și să reafirmăm importanța arhitecturii în viețile noastre de zi cu zi.

Pentru a participa la ARCHY FEST cu propuneri de activități/instalații, vă rugăm să ne trimiteți prezentarea proiectului, descrierea interacțiunii cu publicul și cerințele tehnice și dimensiunile aproximative ale spațiului necesar, până la data de 21.08.2023. Vă rugăm să aveți în vedere că toate proiectele propuse trebuie să se încadreze în tematica evenimentului și să respecte normele de siguranță și reglementările locale.

Pentru a vă înscrie vă rugăm să completați formularul: https://forms.gle/o1nPaSGBUKSiFRX19 

Pentru informații suplimentare, apelați cu încredere:

Arh. Cristia Chira Tel 0722949079, mail: cristiachira@gmail.com

Arh.int. Mihaela Lazăr Tel 0725270133, mail: mihaelabalan18@yahoo.com

Arh. Dorothee Hasnaș Tel 0722322981, mail: dhasnas@yahoo.com

Apel Zona obiecte create de către arhitecți

În cadrul proiectului ARCHY FEST. ARCHITECTURAL HYPOSTASES, sunteți invitați să participați în zona dedicată arhitecturii și domeniilor conexe. Această zonă specială este destinată expunerii obiectelor create de către arhitecți în domenii precum ceramică, bijuterii, obiecte de design, modă și altele.

Suntem pasionați de diversitatea creativității și dorim să oferim o platformă unică, unde puteți prezenta cu mândrie creațiile dvs. către publicul larg. Participarea se va face prin intermediul  selecției organizatorilor, în urma prezentării intențiilor și ofertelor dumneavoastră.

Dacă sunteți interesat să vă alăturați evenimentului cu creațiile voastre, vă rugăm să ne trimiteți fotografii reprezentative ale obiectelor, alături de o scurtă descriere a fiecărui tip obiect și a spațiului de expunere propus, până la data de 21.08.2023. 

Încurajăm, de asemenea, posibilitatea de vânzare a obiectelor expuse către publicul prezent la festival.

Această oportunitate vă va aduce vizibilitate și va permite interacțiunea directă cu un public interesat de artă și designul creativ. Cu această inițiativă, ne propunem să aducem în prim-plan talentul arhitecților în domenii variate, arătând că arhitectura se extinde dincolo de clădiri și că inspirația se regăsește în tot ceea ce înconjoară omul.

Echipa noastră va evalua cu atenție fiecare propunere și va anunța selecția finală în timp util.

Contăm pe pasiunea și inovația dumneavoastră pentru a face din ARCHY FEST o experiență remarcabilă și inspirațională pentru cetățenii Bucureștiului.

Pentru a vă înscrie vă rugăm să completați formularul: https://forms.gle/TJZjTNST2gvADnGc8 

Pentru informații suplimentare, apelați cu încredere:

Arh. Cristia Chira

Tel 0722949079

Mail cristiachira@gmail.com

Arh. Int. Mihaela Lazăr

Tel 0725270133

Mail mihaelabalan18@yahoo.com

Arh. Dorothee Hasnas

Tel 0722322981

Mail dhasnas@yahoo.com

Cu cele mai bune urări,

Echipa proiectului ARCHY FEST. ARCHITECTURAL HYPOSTASES




Desfășurător/disclaimer:

Pentru a asigura o experiență sigură și plăcută, dorim să aducem la cunoștința tuturor participanților câteva aspecte importante:

1. Orar: În perioada în care se va desfășura festivalul, se va întuneca în jurul orei 20:00, iar festivalul va continua până în aproximativ ora 22:00. Vă rugăm să țineți cont de acest aspect în cadrul planificării și organizării standului dumneavoastră.

2. Stingător de incendiu: Fiecare stand trebuie să dispună de un stingător de incendiu în conformitate cu normele de siguranță.

3. Autorizare pentru zona de Foodcourt și Zona Bar: Participanții care doresc să ofere produse alimentare sau băuturi în zona Foodcourt sau Zona Bar trebuie să dețină autorizații valabile pentru astfel de evenimente.

4. Dorim să subliniem importanța gestionării responsabile a deșeurilor generate în cadrul evenimentului. În conformitate cu principiile sustenabilității și respect pentru mediu, toți 

participanții în zona dedicată arhitecturii și domeniilor conexe sunt obligați să dețină coșuri de gunoi adecvate în spațiul lor de expunere.

Încurajăm folosirea coșurilor de gunoi pentru colectarea corectă a deșeurilor, precum ambalaje, hârtii, plastic și alte materiale rezultate din activitățile expuse. Vă rugăm să asigurați desemnarea clară a coșurilor de gunoi și să încurajați vizitatorii să utilizeze corespunzător aceste facilități pentru a menține curățenia și ordinea în zona expozițională.

5. În calitate de organizatori ai proiectului ARCHY FEST. ARCHITECTURAL HYPOSTASES, dorim să reamintim tuturor participanților că aceștia sunt singurii responsabili pentru standurile lor și pentru produsele comercializate în cadrul evenimentului. Organizatorii nu își asumă răspunderea pentru eventuale accidente, daune sau consecințe provocate de utilizarea standurilor sau de comercializarea de produse neconforme.

Încurajăm toți expozanții să se asigure că standurile lor sunt construite într-un mod sigur și conform cu standardele de siguranță. 

În ceea ce privește produsele comercializate, fiecare expozant este responsabil să se asigure că acestea sunt conforme cu legile și normele în vigoare și să ofere informații precise și corecte despre produse.

6. Organizatorii nu asigură mobilier pentru standuri. 

7. Pentru că nu există infrastructură în zonă și pentru buna funcționare a festivalului, participanții vor contribui cu suma de 100 euro, sumă ce va permite închirierea unor wc-uri mobile, a firmei de pază/ambulanță/pompieri, a firmei de salubritate și a generatorului necesar furnizării de electricitate pentru standuri.

În cazul în care organizatorii vor găsi sponsorizări pentru toate cele de mai sus vom anunța în prealabil iar suma mai sus menționată nu va mai fi necesară.

Vă mulțumim pentru interesul acordat și avem convingerea că putem împreună organiza și oferi publicului bucureștean un festival memorabil, aducând arhitectura mai aproape de inimile locuitorilor Bucureștiului.

Cu considerație,

Echipa proiectului ARCHY FEST. ARCHITECTURAL HYPOSTASES

*Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.


Fișiere atașate: