Prima paginăAnunțuriiunie 2023 › La ultima ediție Marțea arhitecților s-a comunicat bine despre BIM
6 iunie 2023 • Agenda O.A.R. București

La ultima ediție Marțea arhitecților s-a comunicat bine despre BIM

Cea de-a șasea ediție a evenimentului Marțea arhitecților s-a desfășurat pe 30 mai și a avut ca temă de discuție ce anume este în spatele acronimului BIM. Arhitecții Andrei Fenyo, Dan Pană, Ionuț Anton și Ștefan Constantinescu au fost cei care au susținut dialogul pe acest subiect.

Discuția despre BIM(Building Information Modeling) s-a purtat în limbajul specific arhitecților și a fost despre legi, administrație, proiecte, inovație, implicare, imaginație. Cei prezenți au subliniat importanța comunicării standardizate în ideea de a folosi același limbaj, după aceleași standarde.

Folosirea BIM, prin generarea de date ușor de citit și utilizat, duce la obținerea de  rezultate spectaculoase. Tehnologia propune o schemă de gândire care îi determină pe utilizatori să fie mai deschiși și mai preciși, iar colaborarea să se întâmple în termeni reali pentru toți cei implicați. BIM are capacitatea de a conecta mai eficient actorii și colaboratorii dintr-un proiect. 

BIM este o parte a transformării digitale a domeniului construcțiilor și reprezintă o evoluție a modului în care informația este structurată și partajată. BIM este o metodologie ale cărei principii își pot regăsi corespondentul în modul tradițional de lucru dar care, pentru a fi cu adevărat eficientă, necesită o atenție specială la respectarea regulilor.

Concluzia întâlnirii a fost că existența tehnologiei BIM - ca suport în procesul de design pentru arhitecți - este un atu care trebuie folosit și înțeles la scara largă, fiind un instrument necesar în evoluția și dezvoltarea practicii profesiei de arhitect.