Prima paginăAnunțuriiunie 2020 › Termen limită extins și o nouă sesiune de clarificare - Apel de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice (sesiunea mai-iulie 2020)
3 iunie 2020 • Profesional

Termen limită extins și o nouă sesiune de clarificare - Apel de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice (sesiunea mai-iulie 2020)

Institutul Național al Patrimoniului (INP) a lansat, la data de 19 mai a.c., Apelului național de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice, sesiunea mai-iulie 2020. O finanțare totală în valoare de 3.000.000 lei este disponibilă pentru proiecte care se înscriu în cele două teme principale ale acestui apelul, și anume: 1) intervenții de urgență (2.000.000 lei), respectiv 2) pregătirea documentațiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (1.000.000 lei). 

În urma întrebărilor primite în perioada 19 - 29 mai și ca rezultat al primei sesiunii de clarificare, au intervenit câteva precizări și modificări, atât în calendarul desfășurării apelului, cât și la nivelul documentației necesare solicitării de finanțare.

Astfel, extindem termenul de depunere a cererilor de finanțare (NOUL TERMEN: 1 iulie 2020, ora 20:00) precum și termenul până la care poate fi finalizat un proiect câștigător (NOUL TERMEN: 30 noiembrie 2020) în cadrul prezentului apel.

Calendarul complet, aici: https://patrimoniu.ro/timbru#calendar

Vă rugăm să rețineți documentația modificată și completată, disponibilă aici: https://patrimoniu.ro/timbru#documente.

Solicitanții care au descărcat pachetul disponibil până la data de 1 iunie, inclusiv, sunt rugați să aibă în vedere noile documente!
O listă de răspunsuri la întrebări frecvent adresate până acum este disponibilă la https://patrimoniu.ro/timbru#QA


MÂINE, miercuri, 3 iunie, în intervalul 17:00-19:00, răspundem din nou online întrebărilor dumneavoastră în legătură cu Apelul pentru proiecte finanțate din Timbrul Monumentelor Istorice, sesiunea mai-iulie 2020.

Vă puteți înscrie aici pentru a participa la consultarea online desfășurată prin intermediul platformei ZOOM. 
Ulterior înregistrării, veți primi un email de confirmare conținând datele de acces. Pentru orice dificultate întâmpinată, vă rugăm să ne scrieți la comunicare@patrimoniu.ro sau pe Facebook Messenger.
Întâlnirea va fi transmisă LIVE iar înregistrarea va fi disponibilă ulterior pe https://www.facebook.com/Patrimoniu



Reamintim că prioritățile acestei sesiuni de finanțare sunt punerea în siguranță a monumentelor istorice în pericol și activarea comunităților locale în sprijinul patrimoniului cultural.

Apelul are în vedere finanțarea unor proiecte care se înscriu în cele două subprograme: 1) intervenții de urgență și 2) pregătirea documentațiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (proiectare).

În prima categorie (IU) se primesc propuneri de proiecte pentru construcții care prezintă pericol public, constatat prin raport de expertiză tehnică sau notă tehnică justificativă, în scopul evitării pierderilor de vieți omenești sau rănirii grave a persoanelor, precum și distrugerii unor bunuri materiale, culturale și artistice de valoare, intervențiile constând în: intervenții directe - consolidare a elementelor structurale și de arhitectură; intervenții indirecte - sprijiniri, eșafodaje, acoperiri de protecție; lucrări conexe - desfacere/refacere a instalațiilor/echipamentelor, finisajelor interioare și exterioare, învelitorilor și altor elemente, necesare pentru realizarea intervențiilor. Intervențiile și lucrările menționate se pot executa în baza unei autorizații de construire în regim de urgență, urmând ca documentațiile tehnico-economice corespunzătoare fiecărei faze de proiectare - DALI, DTAC, DTOE, PT, DE - să fie elaborate până la încheierea executării lucrărilor, cu respectarea avizelor și acordurilor stabilite prin certificatul de urbanism.

Cea de-a doua categorie (Proiectare) se referă la proiectare pentru restaurarea monumentelor istorice și poate cuprinde: ▪ proiecte de anvergură și complexitate redusă, elaborate pentru toate fazele de proiectare (DALI, PT, DTAC și DE); ▪ proiecte complexe, elaborate la faza DALI, inclusiv studii și investigații; ▪ proiecte fază unică (PFU) pentru componente artistice.
 
Pot beneficia de această finanțare, participând cu proiecte și cofinanțare în cadrul acestui apel, persoane fizice și persoane juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosință pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric.

Plafonul de finanțare în cadrul acestui apel este de 200.000 lei/ proiect pentru prima categorie, respectiv 140.000 lei/ poiect pentru cea de-a doua. Valoarea minimă a cofinanțării puse la dispoziție sau atrase de beneficiar trebuie să fie de 10%, în numerar, din valoarea totală a finanțării solicitate.

Informațiile complete despre Apelul de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice sunt disponibile la https://patrimoniu.ro/timbru#apel

Vă stăm la dispoziție în continuare la adresa finantare.timbru@patrimoniu.ro sau la telefon, la numărul: 021-336.60.73, interior 129, pentru orice clarificare necesară după parcurgerea noii documentații.

Mulțumim pentru implicare! Mult succes!