Prima paginăAnunțurinoiembrie 2017 › Publicații de Arhitectură din România 1990-2017 - PARO
14 noiembrie 2017 • Evenimente

Publicații de Arhitectură din România 1990-2017 - PARO

Stimați colegi,

Transmitem anunțul IGLOO Media privind lansarea proiectului cultural „Publicații de Arhitectură din România 1990-2017”. Proiectul este realizat cu sprijinul OAR.

Expoziția PARO poate fi vizitată în perioada 17-24 noiembrie 2017 în spațiul expozițional MEZANIN aflat în Palatul Universul, corpul B, et. 1 - str. Ion Brezoianu nr.23-25, sector 3, București.

Cu stimă,

arh. Cornelia Burcuș
Secretar Executiv

-----------------------

igloomedia cu sprijinul OAR anunță proiectul cultural intitulat Publicații de Arhitectură din România 1990 - 2017.
Evenimentul se desfășoară în perioada 17 - 24 Noiembrie 2017în spațiul expozițional MEZANIN, alfat la etajul 1, corpul B, în Patalul Universul, str. Ion Brezoianu, nr. 23 - 25, sector 3, 030167, București.




Francoise PAMFIL
Editor in chief

IGLOO Media
Str. Brezoianu nr.4, et.1, ap.1
050023 sector 5, Bucuresti
tel:  +40.21.313.41.18
fax: +40.21.313.41.18

web: www.igloo.ro

Publicații de arhitectură din România - PARO este un proiect cultural, desfășurat de igloomedia și cofinanțat de OAR, care își propune să reunească, într-o expoziție articulată prin evenimente de comunicare (conferințe, dezbateri și mese rotunde) partea scrisă a arhitecturii în ultimii 27 de ani.

Motivul expoziției e generat de următoarea întrebare - credem - legitimă: în ce mod a evoluat arhitectura contemporană din România și cum poate fi "citit" acest lucru în publicațiile de arhitectură?

Firește că acestei întrebări i se subordonează o sumă de alte interogații, cărora, li se poate răspunde fragmentat. Avem însă determinarea de a găsi - dacă nu un răspuns unic - o simultaneitate de răspunsuri capabile să contureze un orizont comun, o substanță proprie arhitecturii contemporane din România și astfel propunem o expoziție dedicată textului de arhitectură, publicațiilor periodice și editurilor noastre. Știm că nu sunt multe însă au în comun efortul prin care s-au străduit să mărturisească - cu diferite densități - fenomenul arhitectural român și modul în care acesta coexistă cu cel internațional.

În anii 90 entuziasmul post-revoluționar deschidea Romănia către lume, anii 2000 au permis o relativă decantare a subiectelor și pieței de arhitectură. Miezul primei decade a secolului XXI a generat - și în România - un boom al construcțiilor căruia i-a corespuns o bogație editorială.  Criza instalată în ultimii 5 - 7 ani a restrâns nu doar bugetele de construcții dar și cele media. Birouri de arhitectură s-au edificat și au început să privească orașul ca resursă, spațiul public ca teritoriu de activare, patrimoniul industrial ca valoare recentă și strada ca loc al comunitaților creative. Toate acestea indică o istorie bogată, o substanță de mapări fertile, care merită să fie privită simultan. 

Fără o intenție retrospectivă dar cu o asumată vocație a unei arhive relevante PARO aduce împreună revistele: Arhitectura, Arhitext, de arhitectură, igloo, Octogon, Zeppelin și reunește editurile EUIM - Editura Universitară "Ion Mincu”, Istoria Artelor, Fundația Arhitext, Igloo media, Ozalid, Simetria și Zeppelin.

Beneficiul acestei expoziții este multiplu: crește gradul de cultură și informarea profesioniștilor din domeniul arhitecturii, aduce în fața studenților domeniului dar și a celor din profesii liberale un fenomen expus coherent, oferă publicului larg o cunoaștere a celor mai importante moduri de a se întâlni cu un domeniu specializat, pe care cunoscându-l gradual, putem imagina că va diminua clivajul între arhitectură și public.