Prima paginăAnunțuriaprilie 2009 › Vernisajul expozitiei "HISTORIA X"
9 aprilie 2009

Vernisajul expozitiei "HISTORIA X"

Stimate colege,
Stimati colegi,

Sunteti invitati sa participati la vernisajul expozitiei "HISTORIA X" care va avea loc joi 23 aprilie 2009, ora 20:00, Fabrica de Paine Plevnei, fosta Manutanta Centrala a Armatei - Calea Plevnei nr.145.

Cu stima,

9 aprilie 2009

Secretar Executiv
arh. Cornelia Burcus

Fundatia DALA - HISTORIA X

23 aprilie - 7 mai 2009

Vernisaj, Joi 23 aprilie ora 20.00

FABRICA DE PÂINE PLEVNEI

FOSTA MANUTANTA CENTRALA A ARMATEI

CALEA PLEVNEI nr. 145

Instalatie de arta contemporana si expozitie patrimoniala în acelasi timp " HISTORIA X" este si se vrea un hibrid cultural. HISTORIA X este o suprapunere de limbaje vizuale, între film, fotografie si un spatiu arhitectural neobisnuit unei astfel de manifestari. Subiectul - bisericile satesti de lemn de secol XVIII - XIX din sudul Transilvaniei si nordul Olteniei - locatia fosta Manutante Centrale a Armatei, Calea Plevnei 145.

Cele 60 de biserici de lemn inventariate de Fundatia Dala de-a lungul a doi ani de cercetare de teren sunt expuse pentru prima oara publicului, într-o forma inedita: aceea a unui film mut. Hala Fabricii de Pâine din Calea Plevnei este în acelasi mod reconsiderata din punct de vedere urbanistic, devenind pentru o scurta perioada sala de expozitie, având în acest demers un rol mai amplu decât este acordat de obicei spatiului expozitional în sine. Este în acelasi timp o revizitare a patrimoniului industrial bucurestean cât si o forma de protest fata de "neglijenta" cu care sunt tratate astazi astfel de cladiri.

Între Mallul Urban si proiectul Mallului Cultural, între Biserica din Sat si Catedrala Mântuirii Neamului care sunt optiunile noastre astazi, care este atitudinea corecta si sincera pe care o avem fata de orasul si fata de satul nostru? Care este atitudinea si care sunt politicile statului român?

Între ruina bisericilor de sat din lemn si ruina Fabricii de Pâine aparent nu se poate construi nici un dialog. Patrimoniul rural si patrimoniul industrial urban sunt doua forme culturale diferite, exprimând doua moduri de viata paralele care continua sa ne modeleze în ciuda indiferentei noastre.

Între abandonul bisericii din sat si abandonul halei Fabricii de Pâine nu este nici o diferenta. Miza acestui dialog este rediscutarea conditiei patrimoniului în România începutului de secol XXI. Cum, cât si ce mai pastram din istoria atât de apropiata a secolului XIX si mai ales ce limbaj adoptam cand vorbim despre istoria noastra?

În perioada derularii expozitiei, vor avea loc zilnic workshop-uri la care sunt invitati ca moderatori: arhitecti, urbanisti, istorici de arta, restauratori si artisti vizuali, antropologi, folcloristi, scriitori.

Accesul liber zilnic între orele 12 - 20, vernisajul 23. aprilie 2009 orele 20 - 22.

Organizator :

Fundatia DALA,

Petruta Vlad - muzeograf

Lea Rasovszky - artist vizual

Luiza Zamora - istoric de arta, colaborator cercetare teren

Ovidiu Danes - istoric de arta

Sorin Onisor - fotografie

In curand va vom trimite si programul

DALA Foundation
+0040726140529

http://www.dala.ro