Prima paginăEvenimente › De la Casa Scânteii la Casa Poporului. Patru decenii de arhitectură în București 1945-1989

Lansarea volumului "De la Casa Scînteii la Casa Poporului. Patru decenii de arhitectură în București 1945 - 1989" - autor arh. Alexandru Panaitescu

Vă invităm să participați la lansarea volumului „De la Casa Scânteii la Casa Poporului. Patru decenii de arhitectură în București 1945 - 1989” - autor arh. Alexandru Panaitescu.

Evenimentul va avea loc luni 10 decembrie 2012, începând cu ora 17:30, la sediul O.A.R. - Casa Mincu - București, str. Pictor Verona nr.19.

Vor prezenta volumul studioBASAR, Mariana Celac și Ana Maria Zahariade

Apariția volumului „De la Casa Scânteii la Casa Poporului. Patru decenii de arhitectură în București 1945-1989” - autor Alexandru Panaitescu

Cu ocazia Târgului de carte GAUDEAMUS, care se desfășoară între 21-25 noiembrie 2012 la Pavilionul central Romexpo s-a pus în circulație volumul „De la Casa Scânteii la Casa Poporului. Patru decenii de arhitectură în București 1945-1989”, autor arh. Alexandru Panaitescu, Editura Simetria 2012.

Cartea, al cărei autor și-a desfășurat jumătate din carieră în anii comunismului, este rezultatul interesului manifestat de către acesta, timp îndelungat, pentru cunoașterea și mai ales pentru înțelegerea cauzelor care au influențat devenirea producției de arhitectură din România în condițiile statului comunist, cu referire directă la București.

Fiind adresată în primul rând celor care au cunoscut prea puțin perioada 1945-1989 sau nu au profesat atunci, s-a considerat oportun ca prima parte a lucrării să aibă un caracter general, concentrându-se pe transformările produse în practica profesională mai ales în primii ani ai regimului, cei ai impunerii modelului unic, când statutul profesional al arhitecților s-a schimbat radical. Astfel, s-a prezentat cu atenție:

Volumul este completat cu un număr de anexe cuprinzând textele integrale ale hotărârilor CC al PMR din 1952 referitoare la arhitectură și cu prezentări privind contextul istoric, evoluția administrativă și a nomenclaturii stradale, situația monumentelor de for public, construcțiile demolate și translatate în București, cât și reamenajarea Dâmboviței. La final s-a adăugat și un foarte concis dicționar cuprinzând mulți dintre arhitecții care au fost activi în București cu precădere în perioada 1945-1990.