Prima paginăConcursuri › Concurs de idei: restaurare și memorial la închisoarea politică de la Râmnicu-Sărat

CONCURS DE IDEI: RESTAURARE ȘI MEMORIAL LA ÎNCHISOAREA POLITICĂ DE LA RÂMNICU-SĂRAT

ConcursdeIdei-Ramnicu-Sarat-2011.pdf

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, împreună cu Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România (filiala București), lansează un concurs de idei cu tema: „Închisoarea politică de la Râmnicu Sărat: Spațiu memorial și educativ”.

Concursul este destinat studenților la arhitectură din toată țara (anii terminali V-VI) și arhitecților în stagiul de obținere a dreptului de semnătură (vârsta maximă: 30 de ani).

Premiile sunt oferite de Fundația Pro Patrimonio și constau în 1500 Euro (PREMIUL I), 1000 Euro (PREMIUL II), 500 Euro (PREMIUL III). Juriul va include reprezentanți ai OAR-București, IICCMER și Pro Patrimoniu. Membrii juriului: Augustin IOAN, Ana-Maria GOILAV, Mihail NEAMȚU, Andrei PLEȘU (președinte), Aurelian TRIȘCU, Șerban STURDZA.

CERINȚE GENERALE

Proiectul își propune:

  1. Să restaureze corpurile de clădiri ale fostei închisori politice de la Râmnicu Sărat.
  2. Să servească unei intenții pedagogice pentru tânăra generație, care n-a fost martora timpurilor respective.
  3. Să muzeifice acele părți ale închisorii (celulele, „Neagra” [zona de subsol dedicata izolării deținuților în întuneric total], spațiul de plimbare, Casa Comandantului, etc) care redau în maxima lor nuditate experiența suferinței sau a terorii.
  4. Să exorcizeze trecutul prin intermediul unui spațiu de meditație și/sau sacru aflat în proximitatea celulei „Neagra” (sau „pântecele iadului)”.
  5. Să memorializeze evenimentele istorice, persoanele și instituțiile care au produs experimentul totalitar Râmnicu Sărat (zidul cu sârmă ghimpată pe latura de S-V, stânga, curtea interioară a ansamblului carceral, dar și curtea de plimbare). De retinut ca o caracteristica esentiala a inchisorii a fost izolarea in condiții de maximă deprivare senzorială: tacere absolută, la care se adauga, în celula „Neagra”, absența completă a luminii).

CALENDAR

  1. Lansarea Concursului: 1 iunie 2011.
  2. Cei interesați pot transmite întrebări lămuritoare până la data de 10 iunie 2011 la adresa office@iiccmer.ro și augustinioan@yahoo.com (subiectul mesajului fiind “concurs ramnicu sarat”). Răspunsurile vor fi transmise pe e-mail si postate pe site în termen de 3 zile lucrătoare.
  3. Predarea materialelor: 1 iulie 2011, ora 12.00, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Str. Alecu Russo 13-19, etajul V, apt. 11, sector 2, București.
  4. Jurizarea: 3 iulie-10 iulie 2011.
  5. Premierea: 15 iulie 2011, ora 18:00, Sala Dalles, in cadrul Anualei de Arhitectură 2011.

Detalii: