Prima paginăAnunțuridecembrie 2017 › Lansare de carte: Grădinile Castelului Peleș
5 decembrie 2017 • Evenimente

Lansare de carte: Grădinile Castelului Peleș

Stimați colegi,

Transmitem alăturat invitația Editurii Simetria de participare la lansarea volumului „Grădinile Castelului Peleș - Mitologie dinastică și peisaj cultural” - autor Alexandru Mexi.

Evenimentul va avea loc vineri 08 decembrie 2017, ora 18:00, la Librăria Cărturești - Cafe Verona - str. Pictor Verona nr.13, București.

Cu stimă,

05 decembrie 2017

arh. Cornelia Burcuș
Secretar Executiv

----------------------

„Studiul lui Alexandru Mexi aduce pentru prima dată în atenția publicului o serie întreagă de elemente care dau o viziune de ansamblu asupra construcției grădinilor Peleșului. Bazat pe o atentă cercetare de arhive, el ne pune la dispoziție planuri uitate de extindere a teraselor, schițe tehnice și de construcție, variante de lucru pentru construcția și amenajarea teraselor, planuri de consolidare a teraselor (nepuse încă în operă). Minuțioasa examinare a arhivelor Castelului a adus drept roade publicarea unor elemente necunoscute până astăzi, cum ar fi cascada și alpinariul Regelui Ferdinand, un proiect mai târziu de extindere a teraselor, reamplasarea în diferite epoci a obiectelor de artă statuară. Neobositul cercetător oferă comparații vizuale între statuile de la Peleș și originalele din Occident, discută epocile istorice diferite de construcție a parcului și a grădinilor terasate ale castelului, atât din perspectiva unei istorii factuale, cât și din perspectiva rolului lor în construcția mitologiei regale, aduce la lumină liste istorice cu plante folosite în amenajările peisagistice ale domeniului și, în sfârșit, oferă o radiografie (mai mult vizuală decât textual-descriptivă) a parcului și a teraselor așa cum se prezintă ele astăzi.”
(extras din prefață, Vlad Alexandrescu)

Alexandru MEXI (n. 1991, București) este inginer peisagist, master în studii culturale și doctorand la Universitatea din București, având ca temă de studiu istoria și fenomenul apariției parcurilor publice în România. Cercetător în domeniul istoriei artei grădinilor, el activează în mai multe proiecte culturale și de cercetare, desfășurate în țară și în străinătate. În România abordează tema istoriei grădinilor publice și private din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, preocupându-se și de elaborarea unor proiecte și strategii de conservare și de restaurare a unor obiective de patrimoniu peisagistic.
 
Cartea a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, din Timbrul Arhitecturii.

Lansare: 8 decembrie 2017, ora 18.00, Cărturești Verona