Prima paginăAnunțuriaprilie 2017 › Conferință 22 aprilie 2017 la Palatul Mogoșoaia
14 aprilie 2017 • Evenimente

Conferință 22 aprilie 2017 la Palatul Mogoșoaia

Stimați colegi,

Transmitem alăturat invitația de participare la conferința Arhitecți străini în serviciul familiei Bibescu - Basarab Brâncoveanu susținută de istoric de artă dr. Oana Marinache.

Evenimentul va avea loc sâmbătă 22 aprilie 2017, ora 16:00, la Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” - Palatul Mogoșoaia.

Cu stimă,

14 aprilie 2017

arh. Cornelia Burcuș
Secretar Executiv

---------------------

Sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 16:00, va avea loc în Sala Scoarțelor de la Palatul Mogoșoaia conferința cu tema „Arhitecți străini în serviciul familiei Bibescu – Basarab Brâncoveanu”, susținută de istoric de artă dr. Oana Marinache.

Familia Bibescu joacă un rol important în apariția sau modernizarea unor instituții publice valahe, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, aducând în țară specialiști străini, mai ales din spațiul austriac, francez și prusac. Prin educația și legăturile cu străinătatea, reprezentanții familiei colaborează cu nume importante din domeniul construcțiilor, reședințele lor fiind întotdeauna reper pentru protipendadă.

Conferința este o trecere în revistă, prin intermediul unor documente de arhivă vizuale, a colaborării familiei cu arhitecții Albert Galeron, Paul Gottereau, Louis Pierre Blanc, Charles LeCoeur, Domenico Rupolo.

Evenimentul, organizat în ajunul Sărbătorii Sfântului Mucenic Gheorghe, dorește să îi omagieze și pe cei care și-au legat numele de istoria proprietății de la Mogoșoaia: domnitorul Gheorghe Bibescu, prinții George G. Bibescu și George-Valentin Bibescu.

Despre conferențiar:

Oana Marinache este istoric de artă doctor al Facultății de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității Naționale de Arte din București. În 2013 a publicat lucrarea de licență, „Reședințele Știrbey din București și Buftea: arhitectura și decorația interioară” (Editura ACS). În 2014 a tradus și editat Nadeja Știrbey, Jurnal de prințesă 1916-1919 și a publicat monografia „Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii” (Editura ACS). Lucrarea de doctorat a apărut în două volume, primul intitulat „Familia Bibescu – Basarab Brâncoveanu: de la Craiova la Paris”, în 2015, la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, iar cel de-al doilea „Familia Bibescu – Basarab Brâncoveanu: între Paris și București” în toamna anului 2016, marcând și „Anul Cultural Martha Bibescu 130”.