Prima paginăAnunțuriaprilie 2015 › Lansarea cărții ”Haussmann păstrător al Parisului” - autori Françoise Choay și Vincent Sainte Marie Gauthier // traducere Kázmér Kovács
17 aprilie 2015

Lansarea cărții ”Haussmann păstrător al Parisului” - autori Françoise Choay și Vincent Sainte Marie Gauthier // traducere Kázmér Kovács

Stimate colege,
Stimați colegi,

Transmitem alăturat invitația de a participa la evenimentul de lansare a cărții ”Haussmann păstrător al Parisului” - autori Françoise Choay și Vincent Sainte Marie Gauthier // traducere Kázmér Kovács, ediție îngrijită de arh. Mariana Celac, care va avea loc luni, 20 aprilie, ora 18:00, la sediul Ordinului Arhitecților din România, strada Pictor Arthur Verona 19, București.
Vor prezenta volumul arh. Ana Maria Zahariade, arh. Kázmér Kovács,
arh. Lorin Niculae, Andrei Pippidi și arh. Șerban Țigănaș

Cu stimă,

17 aprilie 2015

arh. Cornelia Burcuș
Secretar Executiv

--
Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România
str. Sf. Constantin nr.32, sector 1
010219 București, România

Punct de lucru
str. Academiei nr. 18 - 20, sector 1
010014 București, România

tel/fax: 021-3039226, 021-3077163
e-mail: oarbuc@rdsmail.ro
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro

Dacă astăzi Parisul este cel mai vizitat oraș din lume, aceasta se datorează, fără îndoială, muncii duse de Haussmann de-a lungul celor șaptesprezece ani ai edilității sale (1853-1870).
Însă, în timp ce, încă din vremea sa, opera Prefectului era unanim celebrată în străinătate, din Europa (Spania, Italia, Anglia...) pînă în Statele Unite, în Franța ea nu a încetat vreodată să fie neînțeleasă și denigrată.
Pentru a explica concret demersul haussmannian, autorii au conceput o antologie care dezvăluie, mai cu seamă, dimensiunea păstrătoare a muncii duse de Prefect. Textele citate sînt preluate din Memoriile lui Haussmann, din documente inedite și din mărturii ale unor autori străini și francezi. O secvență fotografică a bulevardului Saint-Germain vine să susțină demonstrația, arătînd numeroase clădiri pre-haussmanniene păstrate de-a lungul acestei străpungeri.
Astfel, se dezvăluie actualitatea operei haussmanniene, la ora cînd mondializarea promovează la scară planetară același tip de aglomerare urbană.

Françoise Choay este doctor în filosofie (La Règle et le Modèle, Paris, Seuil, 1980; ediție revăzută și corectată în 1996), istoric și teoretician al formelor urbane și arhitecturale, fost codirector al Institutului francez de urbanism. A predat în universități europene, nord-americane și japoneze, și a apărat opera lui Haussmann încă din 1969.

Vincent Sainte Marie Gauthier este inginer și urbanist prin formație. Profesează de douăzeci de ani, în toată lumea, meseria de proiectant, conciliator între beneficiar și constructor. Intervenția sa în serviciul Spitalelor pariziene (AP-HP) i-a permis dobîndirea unei cunoașteri excepționale a operei lui Haussmann.

Kázmér Kovács este arhitect și profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. De-a lungul timpului, a tradus în limba română mai multe lucrări de Françoise Choay: patru cărți (Alegoria patrimoniului, București, Simetria, 1998; Urbanismul, utopii și realități, București, Simetria-Paideia, 2002; Pentru o antropologie a spațiului, București, RUR, 2011; Patrimoniul la răscruce, București, Ozalid, 2014) și un număr de articole.
Copyright © 2015 Editura Simetria, All rights reserved.
Primiti acest newsletter deoarece va aflati in baza noastra de date.

Our mailing address is:
Editura Simetria
Nicolae Iorga, Nr. 32
Bucharest 010436
Romania