Prima paginăAnunțuriseptembrie 2014 › Opinia profesională a filialei București a OAR referitoare la zona Matache
12 septembrie 2014

Opinia profesională a filialei București a OAR referitoare la zona Matache

Primăria Municipiului București a lansat în dezbatere publică, în luna iunie a acestui an, 2014, tema pentru concursul de soluții „Amenajarea zonei Matache” prin care se caută un amplasament pentru Hala Matache și reorganizarea spațiului public al pieței agroalimentare. Filiala București OAR, invitată să-și exprime o opinie profesională, consideră ca până la soluționarea litigiilor juridice privind operațiunile anterioare, este oportun orice demers teoretic care poate fi întreprins pentru a găsi posibile soluții viitoare pentru problemele sociale și de regenerare urbană a cartierului. Cercetările antropologice, dezbaterile publice, studiile preliminarii, concursul de soluții, toate sunt binevenite.

Finalizarea bulevardului Berzei-Buzești a lăsat destructurată în continuare zona fostei hale „Matache Măcelaru”, în prezent „demontată”, a pieței din spatele ei și a întregului cartier. Această zonă continuă să se degradeze. Din păcate, proiectul de infrastructură „Diametrala Nord-Sud” nu a fost completat de o strategie coerentă de regenerare a zonei, fapt semnalat de la început de către OAR. Situația este resimțită acut de locuitorii cartierului, dar și de consumatori. Cartierul a devenit aproape exclusiv un coridor de trecere.

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România a solicitat începând din 2011 organizarea unui concurs deschis de arhitectură integrată într-un concept de regenerare a cartierului. Acest model, concursul, adică o modalitate de selecție a soluțiilor pe bază de calitate, este optim pentru situații ca cea în care se află zona în discuție. Aici și acum nu există o strategie de dezvoltare integrată a zonei și nici documentații de urbanism în vigoare. Există însă în fază incipientă studii de fundamentare și anumite elemente de strategie generală la scara orașului, precum și deziderate pentru dezvoltarea cartierului identificate și identificabile.

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România consideră că Hala Matache trebuie reconstruită în momentul de valoare maximă (adică deceniul V al sec XX) cu posibile intervenții contemporane strict la nivel funcțional și în scopul integrării în ansamblul amenajării Pieței Matache. În plus, prin tema de concurs, se va defini un spațiu urban care va include clădirea halei „Matache Măcelaru” ca o prezență izolată, așa cum o cunoaște Bucureștiul de generații, adică cu 4 fațade libere accesibile pentru funcții comerciale. Clădirea, prin amplasament și expresie, dar și prin serviciile pe care le-a oferit cetățenilor, a devenit în decursul timpului un reper urban important, indiferent dacă calitatea arhitecturală poate fi considerată de unii discutabilă. Restituirea halei monument istoric pe baza datelor existente, cu utilizarea elementelor recuperate și conform avizului Ministerului Culturii, este un gest menit să redea coerența țesutului urban și caracterul specific de centru al cartierului istoric. Poziția pe care a ocupat-o clădirea inițial va fi marcată în suprafața carosabilului nou realizat.

În acest sens, credem că pe lângă acest concurs este necesar ca PMB să își definească din timp propunerile, strategiile și calendarul de desfășurare a viitoarelor intervenții în zonă în așa fel încât zona pieței Matache să rămână, în continuare, din punct de vedere social, economic și cultural, centrul identitar al cartierului. Considerăm că numai în acest fel efectele implementării concursului vor putea fi percepute ca primi pași pentru o operație de regenerare de care are atâta nevoie Bucureștiul. Acest proces din care face parte integrantă concursul inițiat și menționat mai sus este firesc să se desfășoare în mod organic, separat de litigiile aflate în curs, pentru întreaga zonă, și să pregătească un cadru de viață care să corespundă așteptărilor actuale.

București, 12.09.2014

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România
Președinte,
arh. Șerban Sturdza